Vesti > Region

Usvojena Deklaracija o pravima i položaju SRBA u HRVATSKOJ, cilj jasan: UNAPREĐENJE života

Odnosi Srbije i Hrvatske su opterećeni brojnim problemima, na tome treba raditi, poručio Plenković

Izvor: K1info/Tanjug

30/04/2023 > 15:00

podeli vest:

Usvojena Deklaracija o pravima i položaju SRBA u HRVATSKOJ, cilj jasan: UNAPREĐENJE života
Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP


Na završetku četvrte Velike skupštine Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu, danas je usvojena Deklaracija o položaju i pravima Srba u Hrvatskoj.

Svi članovi SNV su se saglasili sa dokumentom, na njemu će se raditi u narednim godinama, a cilj Deklaracije je da se unapredi život Srba u Hrvatskoj.

Skupštini su pored premijerke Srbije Ane Brnabić, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsednika SNV-a Milorada Pupovca, prisustvovali i drugi predstavnici hrvatskih i srpskih organizacija, ali i predstavnici manjinskih stranaka.

U delegaciji Srbije sa premijerkom bio je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov. Koncertna dvorana Vatroslav Lasinski, gde je održavana skupština, bila je popunjena gotovo do poslednjeg mesta.

Pitanje nestalih je svakako pitanje koje najviše opterećuje odnose Srbije i Hrvatske, rekla je danas premijerka Ana Brnabić za hrvatske medije u Zagrebu, posle skupštine Srpskog narodnog vijeća (SNV).

- Drago mi je što smo u 2023. godini imali određenih pomaka po tim pitanjima. Imali smo i komisiju nadležnih tela dve države koja su se srela i razgovarala u januaru ove godine i određene konkretne aktivnosti u martu ove godine. To je ono što i nas opterećuje - rekla je Brnabić i dodala:

- Postoje u Republici Hrvatskoj u mrtvačnicama, u Zagrebu, Rijeci, Osjeku, ostaci 878 neidentifikovanih osoba. Srbija je zaista u potpunosti otvorena da sve ono što imamo u tom smislu kao otvorena pitanja rešimo, zatvorimo.

Navodi da to pitanje nije lako rešivo za političare sa obe strane.

- Nije lako za političare, neće imati nikakav politički poen, ali to je naša odgovornost koju moramo da ispunimo - rekla je Brnabić.

Premijerka se osvrnula i na svoju ranije izjavu kada je rekla da je "Hrvatske neprijateljska zemlja zbog zabrane uvoza ruske nafte u Srbiju".

- Stojim iza te izjave. Mislim da je krajnje nekorektna bila blokada uvoza nafte. Mislim da je to trenutak kada se energetika koristi u političke svrhe, mislim da to nije dobro i primereno, posebno za dve susedne zemlje. Mi, kada god imamo bezbroj otvorenih i teških pitanja, uvek kada imamo bilo kakvo političko nerazumevanje, vraćamo se na ta teška i nerešena pitanja - zaključila je Brnabić.

Kako je tokom govora istakao predsednik SNV-a Milorad Pupovac, u narednom periodu treba raditi na tome da obrazovne institucije u Hrvatskoj uvrste učenje ćiriličnog pisma.

- Mi pripadamo evropskom narodu i živimo sa njima. Mnogo smo učinili da zemlja Hrvatska ostane punopravna članica Evropske unije i znamo da su odnosi Hrvata i Srba bili i treba ponovo da budu osovina Evrope na njenom daljem putu - poručio je Pupovac.

On je pozdravio i pojedine predstavnice Srpske liste sa Kosova i Metohije i poručio da će u narednom periodu SNV i Sprska lista sarađivati dobro kao i do sada.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozdravio je današnji skup organizovan uoči manjinskih izbora u Hrvatskoj.

- Kao što je i premijerka Brnabić rekla, odnosi Srbije i Hrvatske su opterećeni brojnim problemima, ti problemi utiču na raspoloženje stanovnika, a neretko predstavljaju prepreke za unapređenje odnosa dveju zemalja. Na tome treba raditi - rekao je Plenković.

Između ostalih prisutnima se obratio i zamenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet. Poručio je da će gradska vlast raditi na tome da Zagreb postane još otvoreniji, inkluzivniji, za sve koji reše da ga posete, ali i da unapredi odnose sa drugim prestonicama.

On je pozvao građane da izađu na manjinske izbore koji će biti održani 7. maja. Posle brojnih govora, publiku je zabavljao i Ansambl narodnih igara Srbije "Kolo".

 

Ostavite komentar