Vesti > Region

Šta nas čeka u CRNOJ GORI na leto? Kafići i RESTORANI skuplji najmanje 30 ODSTO i to nije JEDINI PROBLEM

Razlog je nedostatak radne snage, a ugostitelji se brinu da li će uopšte moći da otvore svoje lokale

Izvor: K1info/Tanjug

27/03/2023 > 17:03

podeli vest:

Šta nas čeka u CRNOJ GORI na leto? Kafići i RESTORANI skuplji najmanje 30 ODSTO i to nije JEDINI PROBLEM
Foto: Pexels.com


Cene usluga na crnogorskom primorju u predstojećoj turističkoj sezoni poskupeće za najmanje 30 odsto, najavio je Ilija Armenko, turistički poslenik iz Petrovca.

Armenko je za podgorički Dan ocenio da je situacija izuzetno kompleksna, jer Crna Gora iako prepoznata kao atraktivna destinacija, polako gubi korak sa regionom.

- Svi se žale da nedostaje radne snage, jer radnici idu u Hrvatsku zbog većih plata, a tamo dominantno dolaze gosti bolje platežne moći. Situacija je sada takva, da nemamo radne snage ni da otvorimo lokale - naveo je Armenko.

On kaže da uprkos većim platama koje daju crnogorski ugostitelji, u susednoj Hrvatskoj glavni kuvar može da zaradi i do 3.500 evra mesečno.

- Kod nas se plate glavnim kuvarim kreću do 2.000, a u Hrvatskoj i do 3.500 evra, zato većina odlazi tamo, jer su uslovi znatno bolji. Kod nas su veće plate i do 30 ili 40 odsto nego ranije, ali radna snaga ide tamo gde su joj bolji uslovi. Predviđaju nam bolju sezonu, ali pitanje je da li će tako biti - kaže Armenko.

Foto: Pixabay.com

 

Dodatni problem, prema njegovim rečima, predstavlja i kratko trajanje sezone, a kao primer navodi Petrovac, gde sezona, kaže, traje oko 40 dana.

Turizam kod nas se sveo na socijalu. Plato ribe kod nas je oko 33 evra, dok isto to u Dubrovniku košta 120 evra. Nama se konstantno povećavaju nameti, a dažbine ostaju iste. Kod nas sve ređe dolaze platežno moćni gosti, polupansion je između 30 i 40 evra, što znači da je turistima sa zapada koji dolaze, jeftinije da letuju u Crnoj Gori, nego da ostanu kod kuće - ističe Armenko.

Smatra da se treba, kako kaže, pogledati u ogledalo i videti kako dalje, jer Crna Gora, prema njegovim rečima, postaje sve manje konkurentni državama u regionu.

- Svuda turizam napreduje, a kod nas nikako da se nešto konkretno promeni. Svi nameti padaju na nas turističke radnike… Cene usluga će takođe, zbog rasta inputa, drastično poskupeti i to najmanje 30 odsto. To moramo da radimo da bi opstali, a to je nemoguća misija i dodatno će uticati na sezonu - upozorio je Armenko.

Ukazao je da već sada nedostaje rezervacija, što nije dobar pokazatelj za sezonu.

 

Ostavite komentar

Bakster

Smesno je ocekivati platezne turisteu Crnoj Gori kad oni tim turistima nemaju ama bas bas nista da ponude osim prosecnih plaza, natprosecne guzve i ispod prosecne generalne usluge. Kada se ugostitelji i turisticki radnici unormale i skapiraju da su njihova ciljna grupa prosecne porodice iz srbije, i bih itd i mladi, kada se cene prilagode takvim potrosacima i kada se oni targetoraju onda ce biti brdo para. Kada se lezaljke ne budu naplacivale i kada ih ne bude bilo, tada ce usluzne delatnosti procvetati. Al to tamo nema ko da shvati vec svi misle da u crnoj gori treba samo rokfeleri, abramovic itd da letuju. Zato ce im sve propasti a obican narod tamo ce stradati. Grcka, Hrvatska, pa i albanija imaju bolje i lepse plaze...

27.03.2023 18:51
Maja

Najveći problem je osoblje..Da bi nešto bilo skupo to znači da je usluga odlična kao i ponuda...Važno je da turista za svoj novac dobije adekvatnu ponudu

27.03.2023 19:18