Vesti > Region

HAOS U HRVATSKOJ posle uvođenja evra - SVE POSKUPELO

Komšijama s novom monetom došle i nove cene

Izvor: K1info/Tanjug

03/01/2023 > 17:01

podeli vest:

HAOS U HRVATSKOJ posle uvođenja evra - SVE POSKUPELO
Foto: Tanjug/AP


S prvim danom Nove godine i uvođanja evra kao službene valute u Hrvatskoj došlo je do vidljivog poskupljenja određenih roba i usluga.

Tako, na primer, cigarete i duvanski proizvodi poskupeli su od 20 do 50 lipa, pa kutija cigareta koja je do sada koštala 29 kuna, sada košta tri evra i 90 centi.

Foto: Tanjug/AP

 

Espreso kafa koja je pre uvođenja evra koštala šest kuna, sada košta 93 centa što je lipu ili dve manje od sedam kuna, dakle poskupljenje od skoro cele kune, prenosi hrvatski portal Direktno.

U nekim pekarama poput Mlinara jasno su vidljive više cene, pa tako kroasan koji je koštao šest kuna, sada košta evro i deset centi, što je za dve kune i 28 lipa skuplje od stare cene. Beli obični hleb poskupeo je za čak 31 lipu i sada košta evro i 90 centi.

Zagrebački parking isto tako je podigao cenu parkiranja vozila, pa sat vremena u prvoj zoni košta 12 kuna i šest lipa (evro i 60 centi), šest lipa više. Druga zona skuplja je za 27 lipa i iznosi pet kuna i 27 lipa, odnosno 70 centi. Treća zona skuplja je za 26 lipa.

Foto: Tanjug/AP

 

Na benzinskim pumpama Petrola i Croduxoa benzin je poskupeo za 39, a dizel za 24 lipe.

Cene su više i na pijacama. Kilogram pomorandži je bio 13 kuna, a sada je cena narasla za čak dve kune i sedam lipa, odnosno kilogram košta dva evra. Krompir po kilogramu se do sada plaćao između tri i pet kuna, a sada je kilogram čak šest kuna i 78 lipa dok za kilogram luka umesti dosadašnjih šest kuna treba izdvojiti kunu i 53 lipe više.

 

Ostavite komentar