Vesti > Region

Ovo je most kojim je Hrvatska "ukrala" more BiH - 2,5 kilometra koji svima "život znače"

Francuski Euronews ističe da će ovaj most dodatno izolovati Bosnu i Hercegovinu

Autor: k1info

26/07/2022 > 11:03

podeli vest:

Ovo je most kojim je Hrvatska "ukrala" more BiH -  2,5 kilometra koji svima "život znače"
Foto: Tanjug/Niha/Damir Senčar


Pelješkim mostom, koji će svečano biti otvoren večeras, biće povezan jug Hrvatske s ostatkom države, a ovaj za Hrvate istorijski događaj obeležava se tokom celog dana programom koji se odvija s dve strane mosta – na odmorištima Brijesta i Komarna.

Most, čija je celokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Ajfelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekat finansiran iz EU fondova s bespovratnih 357 miliona evra (85 posto troškova), a na njemu je tokom deset godina radilo nekoliko vlada.

Prelazi preko morskog tesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant bio je Marjan Pipenbaher.

Rimac Nevera postaće prvi automobil koji će preći novi most, u završnici današnje celodnevne ceremonije.

Foto: Tanjug/Niha/Damir Senčar

 

U poslednjih godinu dana u javnosti su predlagana mnogobrojna imena za most – Oliver Dragojević, Libertas, Marko Polo, Most Domovine, Most Evrope, Most hrvatske celovitosti i slično.

Međutim, ovaj objekat koji premošćuje Malostonski zaliv dobio je vrlo jednostavno ime – Pelješac, piše Jutarnji list.

Da je to i zvanično ime potvrđuje i tabla s nazivom koja je prošle nedelje postavljena na početku mosta na kojoj piše “Pelješac” a ispod imena navedena je njegova dužina – 2.404 metara. Davanjem imena "Pelješac" poštovana je i uobičajena praksa da se pri davanju imena infrastrukturnim objektima po pravilu koriste geografski toponimi područja u kojem se objekt nalazi.

Da podsetimo, Bosna i Hercegovina se protivila izgradnji zbog nerešene granice na moru sa Hrvatskom, ali i zbog toga što smatra da neće imati pristup otvorenom moru. Naime, prema tvrdnjama iz BiH, most koji ne bi ugrožavao međunarodni plovni put i interese BiH morao bi da imati plovnu visinu od 60 metara i glavni raspon stubova od 500 metara.

Francuski Euronews ističe da će Pelješki most Hrvatima i turistima omogućiti bolji pristup ostrvima, ali da će dodatno izolovati BiH. Takođe, nisu propustili da istaknu da su dosad putnici koji idu iz Hrvatske prema jugu morali da pređu preko Neuma, uz dugotrajne granične kontrole.

Pogledajte kako izgleda novi Pelješki most:

 

Ostavite komentar