Vesti > Politika

MARKO ĐURIĆ u VAŠINGTONU: Srbija usvojila PROGRAM "Žene, mir i bezbedost", a evo šta to znači

Trenutno od ukupnog broja angažovanih pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, 12,59 odsto čine žene

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

10/07/2024 > 08:43

podeli vest:

MARKO ĐURIĆ u VAŠINGTONU: Srbija  usvojila PROGRAM "Žene, mir i bezbedost", a evo šta to znači
Foto: TANJUG/ MSP/ nr


Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić učestvovao je u utorak, na poziv američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, na pratećem događaju Samita NATO-a u Vašingtonu na temu "Žene, mir i bezbednost".

Na sastanku se razgovaralo o posledicama oružanih sukoba na žensku populaciju, ali i značaju uloge žena u izgradnji mira i postkonfliktnom oporavku država.

Skup predstavlja jedan od najvažnijih događaja u okviru Samita, imajući u vidu da se odnosi na žene, mir i bezbednost, u kontekstu aktuelnih političkih i bezbednosnih izazova u svetu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Kako se dodaje, to je ujedno bila prilika da se ponovo ukaže da žene nisu samo žrtve nasilja i rata, već da imaju ulogu i kao učesnice sukobljenih strana, kao i da predstavljaju značajan faktor u pregovorima čiji je cilj uspostavljanje mira.

Srbija je druga zemlja u regionu koja je usvojila principe programa "Žene, mir i bezbednost" i čitav niz nadležnih državnih institucija prati primenu i usaglašavanje tih principa.

Trenutno od ukupnog broja angažovanih pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, 12,59 odsto čine žene.

Na ovaj način, Srbija je još jednom potvrdila nameru da aktivno doprinosi procesima izgradnje mira i stabilnosti, ne samo u svom neposrednom okruženju, već i širom sveta.

Đurić u Vašingtonu predstavlja Srbiju na Samitu NATO-a, kojem Srbija prisustvuje kao članica programa "Partnerstvo za mir".

Ostavite komentar