Vesti > Politika

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO GRAĐANIMA: Od 1. septembra vikendima BESPLATNI preventivni PREGLEDI!

Vžno obraćanje predsednika Srbije

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanovič

24/06/2024 > 18:00

podeli vest:

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO GRAĐANIMA: Od 1. septembra vikendima BESPLATNI preventivni PREGLEDI!
Foto: Printscreen


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima. 

On je govori o svim aktuelnim dešavanjima i temama.

-  Živimo u vreme najveće krize kada je reč o geopolitici. Neretko se uzdam u ono što osećam kroz razgovore sa svetskim liderima. Očekujem eksalaciju situacije u narednim mesecima i da se suočimo sa najtežim posledicama, govorim o Evropi i Svetu. Mi moramo da budemo čvrsto opredeljeni da ono što je do nas uradimo na najbolji način, da sačuvamo mir u našoj zemlji i da obezbedimo ekonomsku stabilnost za naše građane.

Foto: Printscreen

 

- Mi smo rekli da je Expo 2027. godine za nas ne krajnja, ali ključna tačka za razvoj Srbije u tom smislu. Predstaviću vam dokle smo stigli sa tim , ali i o problemima i izazovima za nas. Možete da vidite, nacionalni stadion biće povezan sa Expom, u toku su razgovori sa jednom od dve najmoćnije kompanije koje rade sa stadionom Real Madrida, Mančester Sitija. Radićemo da oni upravljaju ne samo sa stadionom u Beogradu, već sa stadionima u Zaječaru, Leskovcu, Loznici. Nama je dozvoljeno da Expo bude na prostoru od 25 hektara. Odojili smo jedan malo veći prostor gde će biti sve najmoćnije kompanije koje žele da predstave svoje proizvode. Biće tu Expo promenada, pešačka zona od želzničke stanice koja nas spaja sa aerdoromom i Zemunom i centrom Beograda.

Foto: Printscreen

 

- Nacionalni stadion će imati kapacitet od 52.000 mesta. Očekujemo da će se finale Lige Evrope igrati na našem nacionalnom stadionu već 2028. godine. Biće bezbednosno urađen do perfekcije i biće to stadion među tri najlepša u Evropi.

- Ovde je reč o akvatik centru. Zahvalni smo mađarskim prijateljima od kojih smo dobili kompletan projekat. O tome sam razgovarao sa Orbanom. Biće drugi ili treći najveći u Evropi. Ovo je rezidencijalni kompleks, gde će biti smešteno 3.500 učesnika u 1.500 stambenih jedinica, koje ćemo potom da ponudimo zaposlednima u zdravstvu i prosveti. Razgovaramo sa najvećom firmom za dovođenje stalne postavke - od cirkusa do tematskih parkova. Lego lend je malo skuplji. Svakako će biti najveće mesto za zabavu u jugoistočnoj Evropi.

Inflacija pada

- Inflacija nastavlja da pada, a ono što je važno, priliv direktnih stranih investicija nam je mnogo već, devizne rezerve su nam na 27 milijardi, zlato na 41 tonu zlata. Zaista govori o ozbiljnom napretku Srbije. Veoma važno je da kažem da na računu danas imamo 615 milijardi dinara, 5 milijardi 600 miliona evra. Zašto je to važno za ljude, to je zajednicčka politika premijera VVučevića, ministra malog i mene da napravimo takav program da obezbedimo sve kada dođe vreme krize koje se predviđa, Ja očekujem velike poremećaje na tržištu svega, od energenata do hrane i svega drugog u mesecima koji su pred nama, ne u Srbiji nego u svetu, zato smo se mi snašli i da imamo dovoljno svega u našoj zemlji. 

Besplatni pregledi

- Od 1. septembra biće organizovani besplatni preventivni pregledi vikendom, besplatni tumor markeri će se raditi za muškarce, za karcinom prostate, za karcinom debelog creva i kolorektalnim karcinom, za žene za karcinom dojke, karcinom pluća i takođe kolorektalni karcinom

Važni događaji pred nama

- U Italiji će 11. jula biti predstavljen model automobila koji će se proizvoditi kod nas u Kragujevcu, To će biti velikii podstrek za razvoj i napredak Kragujevca i Šumadije i ne samo tih delova već cele Srbije. Proizvodićemo električni automobil. Ako kupite električni automobil proizvrden u Srbiji koji košta oko 20.000 evra, dobićete na poklon od države 5.000 evra, da tako smanjimo zagađenje životne sredine.

Foto: Printscreen

 

O Litijumu 

- Potrebno je da otvorimo diskusiju u kojoj će da dominiraju argumenti, a ne prazne priče "Ne damo Jadar", "Ne damo Rađevinu".  Onoliko koliko znam ja o Jadru i Rađevinu ne znaju pedeseti deo oni koji pričaju da ne daju. Lično sam učestvovao u dovođenju nekih fabrika, o obnovi Tršića, obnovi Banje Koviljače, stadiona Lagator u Loznici u obnovi Krupnja, izgradnji bolnica a da ne pričam o najvećoj investiciji autoputu Ruma - Šabac i brzom saobraćajnicom Šabac - Loznica,sve to niko u 50 godina nije uradio u Loznici. Zašto ovo govorim, ja neću da pričam da je sve idealno, moramo da radimo sa našim evropskim partnerima. Sa svima pričamo. Samo da kažem ljudima da nikada niko ništa neće raditi bez dogovra sa ljudima. Razgovaraćemo sa svim ljudima. Naša bitka je možemo li da sačuvamo da ne izvozimo sirovine u Evropu, nego možemo li mi da obezbedimo da se baterije proizvode u Srbiji, i šta bismo time dobili a šta bismo time izgubili. Mi u ovom trenutku razgovaramo sa najmoćnijim ljudima o zaštiti životne energije, i dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo da imamo čiste reke, čiste planine i da time nikoga nećemo da ugrožavamo, nećemo ni da počinjemo.

Zdravi obroci za decu

- Da obezbedimo zdrave obroke od malih nogu. Ne moraju svi da budu bucmasti kao ja, da probamo da im obezbedimo zdraviji život. To je predlog lekara i Ministarstva zdravlja. Zamolićemo ketering da ne prave samo ono što deca vole, nego i ono što je zdravo.

Obnovićemo prugu od Pančeva

- U pregovorima smo sa Kinezima oko finansiranja. Možemo da potrošimo milijardu ili dve evra više, ali bismo napravili deficit i velike probleme u budućnosti, zato nećemo. Ovo je pruga od Pančeva. Uradićemo potpunu obnovu pruge od Pančeva i produžiti je do Čoke, Sente i Subotice. Uradićemo Vrbas - Sombor. Možemo da završimo prugu za dve godine. Biće Beograd - Kikinda sat i 15. To ne možete ni kolima.

O Kosovu i Metohiji

- Ne verujem u volju durge strane da učestvuje u stvaranju Zajednice srpskih opština. Mi se trudimo da sve uradimo dijalogom i tako će i biti na dalje.

Ostavite komentar