Vesti > Politika

HRVATSKA SE SVETI SRBIJI, zabrana uvoza nafte je NEPRIJATELJSKI ČIN

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je odluka o zabrani uvoza nafte preko Janafa politička odmazda Hrvatske

Izvor: K1info/Tanjug

06/10/2022 > 10:44

podeli vest:

HRVATSKA SE SVETI SRBIJI, zabrana uvoza nafte je NEPRIJATELJSKI ČIN
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da odluka Hrvatske da zabrani Srbiji uvoz nafte preko Janafa nema veze sa uvođenjem sankcija Rusiji i ocenila da je to politička odmazda Hrvatske i neprijateljski gest te zemlje prema Srbiji.

Brnabić je za TV Hepi navela da je Srbija samo tražila da odgovaraju ubice dece, starica i da neko odgovara za te zločine posle 27 godina.

Kako kaže, nije to morao da pokrene Beograd, čak bi Srbija bila srećnija da je to pokrenuo Zagreb ili BiH - zemlja na čijoj su se teritoriji ti zločini desili.

Na pitanje da li je ta odluka neki vid sankcija Srbiji, Brnabić ističe da jeste.

- Kako nije oblik sankcija, mi 50 odsto nafte koju koristimo dobijamo preko Janafa, a sada ćemo plaćati najmanje 20 odsto više. Nemamo drugi naftovod, nemamo alternativni naftovod, a Janaf je napravila Jugoslavija, Srbija i građani Srbije i to se sada koristi protiv nas. Ova odluka je sve promenila - kazala je premijerka.

Foto: Janaf

 

Ukazuje i na to da zemlje EU koje imaju mnogo veći finansijsku pomoć Unije od Srbije su izuzete od te odluke, a da samo Srbija i to na inicijativu Hrvatske nije.

Na pitanje da li je to u stvari ostvarenje eventualne pretnje ako vi ne uvedete sankcije Rusiji, mi ćemo vama, premijerka kaže da nije i dodaje da je čula razne pretnje.

- Ali, ovo nije to, čak bi i to bilo bolje nego ovo jer EU nije to htela. Gradili su formulu da se to ne desi, ali Hrvatska je insistirala. Ovo je otvoreno neprijateljski akt Hrvatske ka Srbiji - istakla je.

Ponavljajući da Srbija nema alternativni naftovod, Brnabić kaže da sve što zameraju Ruskoj Federaciji, nama su uradili.

- Mi nemamo alternativni naftovod, mi zavisimo od naftovoda preko Hrvatske, koji smo i mi pravili. Sve što spočitavaju Rusiji, sve su nama juče uradili. Politički kriterijumi su uticali na njihovu odluku, energetiku koriste za politički rat - navodi.

Foto: screenshot

 

Ističući da energetiku koriste za političke ciljeve, Brnabić kaže da sve se promenilo od juče i da više ništa nije isto ni u našem odnosu sa EU, a tek ne u odnosu sa Hrvatskom.

- Pokazali su otvoreno da su neprijateljska zemlja Srbiji - ističe.

Na pitanje da li ugovori koje Janaf ima sa NIS moraju da se poštuju, Brnabić kaže da ne moraju i pojašnjava da su uvedene sankcije i da Srbija ne može da koristi naftu iz Rusije.

Alternativa, kako kaže, postoji, ali Srbija, naša ekonomija i građani Srbije će morati više da plaćaju naftu.

Ističe i da se Brisel i EU nisu oglasili ni po jednoj tački brutalnih napada Hrvatske na Srbiju.

 

 

Ostavite komentar