Vesti > Politika

Vučević pozvao ĐORĐI MELONI u Beograd: A evo šta je premijer preneo MINISTRU SPOLJNIH POSLOVA ITALIJE

Vučević je kazao da je preneo Tajaniju zabrinutost zbog situacije na KiM

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

24/05/2024 > 14:08

podeli vest:

Vučević pozvao ĐORĐI MELONI u Beograd: A evo šta je premijer preneo MINISTRU SPOLJNIH POSLOVA ITALIJE
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs


Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je preneo ministru spoljnih poslova Italije Antoniu Tajaniju razočarenje i zabrinutost srpskog naroda zbog usvojene rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ali istovremeno je iskazao i da smo ponosni jer veći deo čovečanstva nije glasao za rezoluciju.

- Bojim se da (rezolucija) ništa dobro ne donosi, već otvara duhove prošlosti, nadam se da je u pravu Tajani, a ne ja. Vreme će pokazati - rekao je Vučević na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tajanijem u Trstu gde se održava skup italijanskih i srpskih privrednika.

Vučević je kazao da je preneo Tajaniju zabrinutost zbog situacije na KiM i molbu da Italija učini sve što može da se spreči eskalacija na toj teritoriji.

- Zamolio sam Tajanija da se opomene Priština. Krajnje je vreme da se formira ZSO i da se prestane sa uzurpacijom srpske imovine i pre svega sa terorom koji se provodi nad Srbima - poručio je Vučević.

Vučević je kazao da se nada da će Italija i ostale članice Kvinte biti posvećene i delotovorne po tom pitanju.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

 

Premijer je zahvalio Italiji na podršci Srbiji na evropskom putu, dodajući da od Italije očekuje da bude jedan od najglasnijih zagovornika za “zaokruživanje evropske priče”.

- Promovišemo kao Srbija da sve zemlje i narodi na tom prostoru budu članovi EU i mnoge stvari koje se čine nerešivim koristeći instrumente  i integritet EU biće bar za nijansu lakše rešivi i garantovaće mir koji je preko potreban - rekao je Vučević.

On je pozvao je danas potpredsednika Saveta ministara i ministra spoljnih poslova Italije Antonia Tajanija da uputi molbu predsednici Saveta ministara Đorđi Meloni da se posle više od 10 godina održi sednica dve vlade u Beogradu.
Vučević je kazao da je poslednja sednica vlade Italije i Srbije održana 2013.godine.

- Bilo bi značajno da se organizuje zajednička sednica Saveta ministara Italije i Vlade Srbije - rekao je Vučević.

Vučević se danas u Trstu sastao sa Tajanijem, a potom se obratio u uvodnom delu Poslovnog foruma Itaija – Srbija na kojem učestvuje više od 200 kompanija i visoki politički zvaničnici.

 

 

 

Ostavite komentar