Vesti > Politika

VUČEVIĆ U TRSTU otkrio šta je KLJUČNI PROJEKAT ZA SRBIJU: EVROPSKA UNIJA nepotpuna bez ZAPADNOG BALKANA

Premijer je poručio i da će Srbija čuvati mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

24/05/2024 > 13:16

podeli vest:

VUČEVIĆ U TRSTU otkrio šta je KLJUČNI PROJEKAT ZA SRBIJU: EVROPSKA UNIJA nepotpuna bez ZAPADNOG BALKANA
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs


Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je cij Srbije da bude punopravni član Evropske unije, navodeći da je nemoguće zaokružiti evropsku priču bez prijema Zapadnog Balkana.

Vučević je, u uvodnom obraćanju na Poslovnom forumu Italija - Srbija u Trstu, na kojem je govorio i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani, poručio da je bez prijema Zapadnog Balkana u EU sama Evropa nepotpuna.

Premijer je poručio i da će Srbija čuvati mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana, ne zato što je to očekivanje nekog drugog, već zato što je to njen interes.

- Nismo nasedali na provokacije onih koji su manje odgovorni jer čuvajući mir, mi čuvamo našu ekonomiju. Želimo da ljudi budu zadovoljni životom u Srbiji i da otvaramo fabrike, kao i da čuvamo životnu sredinu - rekao je Vučević u Trstu.

Obraćajući se na skupu italijanskih i srpskih privrednika, Vučević je kazao da su javne finansije u Srbiji stabilne i da ih karakteriše nizak nivo budžetskog deficita, što je, kako kaže, potvrdio i Međunarodni monetarni fond.

- Ključni projekat za Srbiju jeste 'Skok u budućnost 2027', uključujući i manifestaciju Ekspo 2027., a ceo projekat predstavlja investiciju od oko 17 milijardi evra koji će pokriti najvažnije oblasti - naveo je Vučević.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

 

On je istakao da je Srbija država koja ima šta da ponudi italijanskim partnerima u svim oblastima, od energetike, poljoprivrede, infrastrukture i želi da se u pozitivnom smislu takmiči sa svim zemljama evropskog kontinenta.

Vučević je podsetio da u Srbiji radi više od 1.300 italijanskih preduzeća zapošljavajući 27.000 ljudi, a robna razmena je sa Italijom prošle godine iznosila oko 4,5 milijardi evra.

- Mi želimo da razmena raste na obostranu korist i da od toga imaju korist i italijanski i srpski privrednici - poručio je predsednik vlade.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

 

Vučević je istakao i da privredu Srbije karakteriše makroekonomska stabilnost koja se ogleda u rastu BDP-a i da je zvanična proijekcija da će rast biti između 3 i 4 odsto u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, Srbija ima i rekordan priliv stranih direktnih investicija koji je u 2023. godini iznosio 4,5 milijardi evra, a smanjena je i stopa nezaposlenosti na devet odsto.

Vučević je pozvao italijanske kompanije da budu deo manifestacije Ekspo, a izrazio je i zadovoljstvo što će danas u Trstu biti potpisano više međudržavnih ugovora.

Italija je prva država koju je Vučević postao u ulozi predsednika Vlade Srbije.

U Trstu se održava Poslovni forum Italija - Srbija "Zelena tranzicija: nove prilike za bilateralnu saradnju", a sa Vučevićem su i ministri Irena Vujović, Goran Vesić, Tomislav Momirović, Dubravka Đedović i Aleksandar Martinović.
 

Ostavite komentar