Vesti > Politika

Odluka Parlamentarne skupštine SE je krajnje štetna, situacija sa ljudskim pravima na KiM nikad gora

Najnovije obraćanje Kurtija tim povodom je nazvao najvećim šamarom međunarodnoj zajednici

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

17/04/2024 > 16:16

podeli vest:

Odluka Parlamentarne skupštine SE je krajnje štetna, situacija sa ljudskim pravima na KiM nikad gora
Foto: wikipedia.org


Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić izjavio je danas da je odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) da usvoji preporuku o prijemu tzv. Kosova u članstvo u Savetu Evrope (SE) štetna, dodajući da je situacija s ljudskim pravima na KiM ''nikad gora''.

On je ocenio da se odlukom PSSE "na izvestan način nagrađuju oni koji ugrožavaju osnovna ljudska prava jednog naroda''.

- U trenutku u kojem, od kada je režim Aljbina Kurtija na vlasti u Prištini imamo najviše incidenata, u trenutku kada se Srbi neosnovano hapse i pritvaraju bez prava na pravičan postupak pred sudovima, u trenutku kada imamo nikad veće tenzije u društvu usled svih pritisaka koje trpi jedan narod koji je nevećinski na Kosovu, dati saglasnost za ulazak u jednu instituciju koja se bavi ljudskim pravima je itekako štetan potez i štetna odluka - rekao je Jevtić i istakao da takav potez ne doprinosi rešavanju problema na KiM.

On je izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji je glasanje u PSSE nazvao ''potvrdom da se ljudska prava na Kosovu unapređuju'', nazvao najvećim šamarom međunarodnoj zajednici, prenosi Kosovo onlajn.

- Ponavljam, ljudska prava su nikad gora. To je njegova poruka međunarodnoj zajednici koja je unazad neko vreme usmeno kritikovala odluke i oko ukidanja dinara i druge odluke koje donosi aktuelni režim u Prištini - navodi Jevtić.

Prema njegovim rečima, situacija je takva da se odluke donose zbog drugih geopolitčikih interesa.

- Ako postoji interes u međunarodnoj zajednici da se situacija ovde na prostoru Kosova i Metohije poboljša, da građani žive bezbednije i uživaju osnovna ljudska prava, ovo nije način. Mi ćemo u tom kontekstu, kao politička partija kojoj pripadam, našu politiku usmeriti na način da učinimo sve da zaštitimo interese onih građana koje mi u političkom smislu zastupamo - rekao je Jevtić.

On je izrazio nadu da će neko u međunarodnoj zajednici kao alarmantno shvatiti da čak i ono što je u pisanoj formi obećao režim u Prištini, nije učinjeno.

- To se tiče, između ostalog, eksproprijacije društvene imovine, mešanja u pravosuđe, položaja Srpske pravoslavne crkve i onoga što je za nas životno pitanje, a to je formiranje Zajednice srpskih opština - rekao je Jevtić.

 

Ostavite komentar