Vesti > Politika

Dačić istakao da NACRT zasad nije na dnevnom redu KOMITETA! Očekuje se da ga PSSE usvoji

On je rekao da je glasanje o prijemu tzv. Kosova u PSSE kraj druge faze tog procesa

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

15/04/2024 > 21:54

podeli vest:

Dačić istakao da NACRT zasad nije na dnevnom redu KOMITETA! Očekuje se da ga PSSE usvoji
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da nacrt Mišljenja o zahtevu Prištine za članstvo "za sada nije na dnevnom redu" majske sednice Komiteta ministara Saveta Evrope, ali da treba očekivati da će neko tražiti da se o tome raspravlja, ako on sutra bude usvojen u Paralamentarnoj skupštini SE.

- Videćemo da li će zemlje biti spremne da prihvate zahtev Kosova, mi mislimo da je to apsolutno neprihvatljivo, ostaćemo čvrsto pri tome - naveo je šef srpske diplomatije.

Šef srpske diplomatije kazao je za B92 da neke zemlje smatraju da je preuranjeno primiti tzv. Kosovo u Savet Evrope dok ne bude osnovana Zajednica srpskih opština, ali da je pitanje da li će taj stav prevladati.

Dačić je rekao da se očekuje da PSSE sutra usvoji nacrt Mišljenja kojim se preporučuje ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope.

- Sila pokušava da pravi međunarodni poredak po svojoj volji, bez obzira na moralnu stranu svega toga. Sve je moguće, istina više nije važna, važni su interesi - kazao je on.

Dačić je rekao da je glasanje o prijemu tzv. Kosova u PSSE kraj druge faze tog procesa, kao i da je prva faza bila zapravo preporuka koju je od Političkog komiteta SE dobila izvestiteljka PSSE Dora Bakojani. Dačić je istakao da je SE organizacija koja se bavi ljudskim pravima, dodajući da ni posle 11 godina nije formirana Zajednica Srpskih opština (ZSO), što je obaveza iz Briselskog sporazuma.

Foto: Shutterstock/Tanjug/Sava Radovanović

 

Istakao je i da za prijem tzv. Kosova u SE nije dovoljan uslov to što je naložen upis u katastar zemljišta manastira Visoki Dečani i dodao da niko neće da kaže da je taj manastir podignut u 14. veku.

- Dora Bakojani je zaboravila drugu tačku, ZSO, koja zapravo nije druga, već bi trebalo da bude prva - rekao je Dačić.

Istakao je da je razgovarao sa brojnim ministrima i da mu je ministarka spoljnih poslova Rumunije Luminica Odobesku prenela da će ta zemlja glasati protiv prijema tzv. Kosova. Povodom rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja bi 2. maja trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom UN, Dačić je rekao da će taj dokument predložiti "najveće genocidne zemlje".

- Što nema rezolucije o nemačkom genocidu ili Turske nad Srbima ili Jermenima ili nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj - rekao je Dačić, navodeći da su "Nemačka, Holandija i Belgija počinile genocid nad milionima ljudi u Africi".

Dačić je kazao da oni koji su počinili zločin u Srebrenici treba da odgovaraju za to, ali da je za Srbiju "neprihvatljivo da su muslimani jedine žrtve rata". On je oštro kritikovao današnju objavu ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija da će ta zemlja biti jedan od kosponzora rezolucije o genocidu u Srebrenici, navodeći da je u pitanju "bezobrazluk". Dačić je upitao Osmanija ''da li želi da podnese sa Srbijom rezoluciju o genocidu nad Srbima u Jasenovcu''.

- To je cinizam koji postoji u našem području, da je važno voditi antisrpsku politiku i još nas pozivaju da učestvujemo u tome. Je l' treba da budemo na strani nacista, da bismo bili poštovani - upitao je Dačić.
 

Ostavite komentar