Vesti > Politika

Ovo će biti GRAD U GRADU! Siniša Mali predstavio EXPO u prisustvu Markusa Zedera

Ovo su kapitalni projekti koji očekuju Srbiju

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

15/03/2024 > 15:06

podeli vest:

Ovo će biti GRAD U GRADU! Siniša Mali predstavio EXPO u prisustvu Markusa Zedera
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će sa svim projektima koji su u planu da se završe ili započnu do 2027. godine Srbija napraviti pravi skok u budućnost, kako je, podseća, i ime programa sa kojim treba da se pogura dalji ekonomski rast i ekonomski preporodi država.

Mali je, u Palati "Srbija", gde je predsednik Aleksandar Vučić primio u radnu posetu predsednika Vlade Bavarske Markusa Zedera, predstavio kapitalne projekte koji očekuju Srbiju, kao i dosadašnje ekonomske performanse zemlje tokom globalnih kriza.

- Kroz višeslojnu krizu koja potresa ceo svet, Srbija prolazi stabilno, uz konstantan oprez i mere predostrožnosti kojima uspevamo da očuvamo stabilnost javnih finasija, privredni rast, rast broja radnih mesta i životnog standarda građana, a što su sve postali glavni izazovi i za mnogo razvijenije zemlje - rekao je Mali.

On je istakao da su svi dosadašnji potezi ekonomske politike Vlade Srbije doveli do ostvarenog BDP-a u 2023. godini od 69,5 milijardi evra, dok je plan da ove godine on dostigne 74,9 milijardi, da bismo do 2027, kako je rekao, bili na nivou od oko 92,7 milijarde evra. 

- Cilj je da se pribižimo cifri od 100 milijardi evra vrednosti svega proizvedenog u Srbiji u jednoj godini. To će biti ekonomski istorijski uspeh u periodu od samo 15 godina, budući da je BDP 2012. godine iznosio 33,7 milijardi evra - rekao je Mali.

On je istakao da je kumulativni rast BDP-a u periodu od 2018. do 2023. u Srbiji iznosio 22,2 odsto, te da su na toj skali, prema podacima Eurostata, samo četiri zemlje ispred Srbije - Irska, Malta, Turska i Kipar.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Pritom je, dodao je, u ovim teškim godinama, koje su za Srbiju istovremeno i godine velikih ulaganja, javni dug na nivou od 48,3 odsto BDP-a, sa tendencijom smanjivanja od četiri godine u kontinuitetu. 

- Pametno i promošljeno se zadužujemo, ne trošimo taj novac na potrošnju već na investiranje, a nemamo probleme likvidnosti, pa time ni plaćanja rata. Efekat takvih poteza nam se vraća kroz ovakve rezultate - poručio je Mali. 

On je Zederu predstavio i rezultate privlačenja rekordnog nivoa stranih direktnih investicija u vrednosti od 4,5 milijarde evra u 2023. godini, rečima da je u Srbiji nezaposlenost u ovom  trenutku na nivou od 9,1 odsto, te da je radno angažovano više od 2,3 miliona ljudi, što je rekord. 

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Srbija je, kazao je, na korak od investicionog rejtinga, a četvorogodišnji program razvoja vredan 17,8 milijardi evra, doneće rast životnog standarda, ubrzanje modernizacije zemlje, dalji razvoj infrastrukture, industirjalizaciju i konačno – uspešno održavanje međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO u Beogradu, 2027. godine. 

- Sve to će nas dovesti do prosečne plate od 1.400 evra i prosečne penzije i minimalne zarade od 650 evra - rekao je Mali. 

On je naveo da tokom EKSPA Srbija očekuje predstavljanje više od 100 zemalja u novom EKSPO kompleksu, grinfild investiciji na 25 hektara, čija je gradnja već započela. 

Pored EKSPO kompleksa, rekao je, biće izgrađen i Nacionalni stadion i akvatik centar za vodene sportove, kao i rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova.

- Investicija će podrazumevati i 18 kilometara nove pruge, pristupne saobraćajnice i svu neophodnu prateću infrastrukturu. Dobrodošli ste da sve to da vidite 2027. godine - poručio je Mali nemačkim zvaničnicima.

On je osim izgradnje EKSPO kompleksa, naveo i druge važne projekte u našoj zemlji, poput izgradnje metroa, novog mosta preko Save, nove autobuske stanice na Novom Beogradu, železničke stanice.

- Kao što vidite ne gubimo vreme, i dragi mi je što smo svi zajedno svedoci sazrevanja jedne nove, ekonomski uspešne Srbije - zaključio je Mali.
 

Ostavite komentar