Vesti > Politika

Eskobar posle SASTANKA sa Kurtijem: Upotreba DINARA na KiM je hitno humanitarno PITANJE koje odmah treba rešiti

Dodao je da odluka centralne banke u Prištini o zabrani upotrebe dinara otežava život Srbima na KiM

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

14/03/2024 > 20:28

podeli vest:

Eskobar posle SASTANKA sa Kurtijem: Upotreba DINARA na KiM je hitno humanitarno PITANJE koje odmah treba rešiti
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas, posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da je pitanje upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji "hitno humanitarno pitanje koje odmah mora da se reši".

- Naši odnosi se suočavaju sa izazovima zbog tretmana srpske manjine na Kosovu. To je hitno humanitarno pitanje koje mora odmah da se reši - rekao je Eskobar novinarima u Prištini.

Dodao je da odluka centralne banke u Prištini o zabrani upotrebe dinara otežava život Srbima na KiM, istakavši da su SAD zabrinute zbog toga.

Američki diplomata je naveo da je tokom posete Kosovu i Metohiji razgovarao sa Srbima koji su mu ukazali na izazove sa kojima se suočavaju zbog uredbe o zabrani dinara.

- To su najugroženiji građani, poput osoba sa invaliditetom, penzionera i studenata. Bio sam dirnut njihovim pričama o tome kako je uredba uticala na njih. Premijer Kurti je obećao da će pogledati neke od predloga koje sam mu danas dao - rekao je Eskobar.

 

Ostavite komentar