Vesti > Politika

Vučević o budućoj VLADI: Sledeće NEDELJE nastavak sednice SKUPŠTINE SRBIJE

Vučević je najavio i da će se za desetak dana izaći sa sa kandidatom za mandatara i da će o tome biti obavešten i predsednik Srbije

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

08/03/2024 > 10:16

podeli vest:

Vučević o budućoj VLADI: Sledeće NEDELJE nastavak sednice SKUPŠTINE SRBIJE
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Predsednik Srpske napredne stranke (SNS), potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević najavio da očekuje da će počеtkom slеdеćе sedmice biti nastavljena sеdnica Skupštine Srbije. 

Kako je dodao i Skupštinu Srbije čeka puno posla u pogledu zakonodavnih inicijativa i usvajanja zakona i odluka.

Vučević je najavio i da će se za desetak dana izaći sa sa kandidatom za mandatara i da će o tome biti obavešten i predsednik Srbije i javnost.

- Očekujemo da tada predsednik Republike poveri mandat za sastav nove vlade osobi koju ćemo kandidovati, sobzirom na to da smo obavestili na konsultacijama predsednika države da naša lista ima većinu - rekao je predsednik SNS.

Dodao je da će na razgovore biti pozvani Savez vojvođanskih Mađara, Socijalističke partije Srbije (SPS) i njeni koalicioni partneri, kao i da bi trebalo razgovarati sa strankom Usame Zukorlića  i možda sa još nekim strankama.

Kada je reč o rokovima, kako je naglasio Vučević, nigde se nije zakasnilo i da vlada iako je u tehničkom mandatu radi svoj posao kako građani ništa ne bi osetili.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i o tome šta će država uraditi da pomogne srpskom stanovništvu, Vučević je kazao da se tamo pravi geto za Srbe kako oni ne bi mogli da opstanu u južnoj srpskoj pokrajini.

On je naglasio da vlasti u Beogradu idu na to da se razgovara, jer se ne želi da Srbija bude proglašena krivcem za nešto što nije uspelo. 

- Mi moramo biti odgovorni i istrpljivi, jer nemamo drugu opciju. Ko kaže da ne treba da idemo, mora da nam kaže šta je druga opcija, a ona bi bila u kontekstu sukobljavanja. A to nije dobro ni za koga, pa nije dobro ni za našu državu. Ne želimo da nam bilo ko strada - naglasio je potpredsednik Vlade Srbije.

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

 

Komentarišući navode pojedinih medija da se u UN priprema rezolucija o Srebrenici kojom bi se Srbima prikačila etiketa  genocida, Vučević je kazao da ga ne bi čudilo da opet bude usijanih glava u međunarodnoj politici koji će pokušati da  pokrenu i dignu tu temu na nivo da se srpski narod i Srbija proglase genocidnom državom.

- Nas čeka velika diplomatska bitka nezavisno od toga da li se zaista priprema ta rezolucija. Vi nikada ne možete da se opustite i morate stalno da radite na zaštiti nacionalnog interesa - rekao je Vučević.

On je dodao da je neverovatno da neko ima potrebu da se posle više od tri decenije i dalje vrti u tom začarnom krugu i da ne želi da ovaj region ide napred i da se sarađuje.

On se osvrnuo i na jučerašnja dešavanja u Crnoj Gori, naglašavajući da je mržnja dela ljudi na Cetinju "za izučavanje, za neke druge eksperte i da nije pitanje za politiku". 

Vučević je naglasio i da Srbija, Crnu Goru vidi kao prijateljsku državu  i da poštuje apsolutno njen suverenitet i nezavisnost.

- Mislimo da su narodi najbliže povezani, kažem mi smo suštinski isti narod, istim jezikom pričamo, većinska je ista i religija pristina - rekao je  on.

Prema njegovim rečima, politička elita u Crnoj Gori verovatno pod uticajima ili uslovljavanjem nekih spoljnih faktora ima potrebu da se stalno svađa sa Srbijom.

- Mi ne želimo svađu sa Crnom Gorom, želimo bratske i prijateljske odnose, ali kako god Crna Gora želi da definiše odnose sa Srbijom, mi ćemo to prihvatiti. Oni su deo NATO alijanse, a mi smo vojno-neutralni. Obe države su na evropskom putu - rekao je on.
 

Ostavite komentar