Vesti > Politika

Vučić:Plan rasta za Balkan će nam omogućiti bližu saradnju unutar REGIONA na tržištu od 400 miliona POTROŠAČA

Na samitu koji se održava u Kongresnoj Palati razgovaraće se o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana rasta za Zapadni Balkan

Izvor: K1info

29/02/2024 > 10:05 >> 11:38

podeli vest:

Vučić:Plan rasta za Balkan će nam omogućiti bližu saradnju unutar REGIONA na tržištu od 400 miliona POTROŠAČA
Foto: AP Photo/Armando Babani


Predsednik Aleksandar Vučić stigao je na Regionalni samit u Tirani o Planu rasta za Zapadni Balkan i ekonomskom približavanju.

Predsednika Srbije je ispred Kongresne palate na crvenom tepihu dočekao premijer Albanije Edi Rama.

Na samit je pored lidera sa Zapadnog Balkana stigao i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Vučić je uoči samita ocenio da su povezivanje ekonomija, uklanjanje prepreka i napredak ka jedinstvenom tržištu "veliki ciljevi koji vode ka suštinskom razvoju" Srbije i regiona i boljoj budućnosti za sve građane.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji danas učestvuje na Regionalnom samitu o Planu rasta i ekonomskog približavanja, izjavio je da će nam Plan rasta za Zapadni Balkan omogućiti da dodatno koristimo bližu saradnju unutar samog regiona i sa Evropskom unijom.


- To nas približava velikom tržištu od preko 400 miliona potrošača, uz pristup većem broju dobavljača roba i usluga, nižim troškovima proizvodnje i jednostavnijim načinima trgovanja - naveo je Vučić na Instagramu.

Ističe da su, osim toga, tu i potencijali za otvaranje novih radnih mesta, niže cene, bolji kvalitet, bezbednost i širi izbor proizvoda i usluga, više inovacija, istraživanja i razvoja, mobilnost preduzeća i pojačana ekonomska aktivnost.


- Zato je za Srbiju ključno ubrzanje integracija u oblasti zelenih koridora, ocenjivanje usaglašenosti i jedinstveno tržište plaćanja u evrima, sa krajnjim ciljem da naši građani imaju koristi od ove saradnje - naglasio je Vučić.
 

Na samitu koji se održava u Kongresnoj Palati razgovaraće se o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana rasta za Zapadni Balkan. 

Predviđeno je da se održe dve plenarne sesije, koje su posvećene postepenom uvođenju jedinstvenog tržišta i sprovođenju Plana rasta.

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU, a cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socio-ekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Lideri Zapadnog Balkana su o Planu rasta u januaru u Skoplju razgovarali sa zvaničnicima EU i SAD, kada je održan susret "Zapadni Balkan i EU".

Vučić je juče učestvovao na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Tirani.

 

 

 

Ostavite komentar