Vesti > Politika

HLADAN TUŠ ZA PRIŠTINU: Micotakis iz Beograda poslao SNAŽNU PORUKU

On je ocenio da su Srbija i Grčka bliski ne samo zbog geografske blizine, već i što su zajedno koračale kroz sve istorijske periode

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Mina Duduković

12/02/2024 > 12:03

podeli vest:

HLADAN TUŠ ZA PRIŠTINU: Micotakis iz Beograda poslao SNAŽNU PORUKU
Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr


Premijer Grčke Kirijakos Micotakis rekao je danas da se je u Beograd došao sa četiri ministra i velikim brojem predstavnika grčke poslovne zajednice kako bi Srbija i Grčka unapredile ekonomske odnose u konkretnim sektorima i projektima, a posebno u oblastima energetike i transporta.

- Mislim da smo imali veoma dobre bilateralne kontakte, posebno nas interesuje povezivanje naših zemalja u energetskom sektoru i u transportu -  rekao je Micotakis na konferenciji za medije nakon tet-a-tet sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uoči Srpsko-grčkog privrednog foruma u Palati Srbija.

On je ocenio da su Srbija i Grčka bliski ne samo zbog geografske blizine, već i što su zajedno koračale kroz sve istorijske periode.

- Svaki put kada se nalazim u Beogradu, osećam se kao da sam kod svoje kuće i želim da se zahvalim predsedniku Vučiću na izuzetnom gostoprimstvu, ali i na veoma sadržajnim razgovorima koji smo danas imali. Veoma se lepo osećam i ja i moji saradnici, zato što vidimo napredak u našim odnosima - rekao je Micotakis.

On je dodao da zajednička bilateralna saradnja Srbije i Grčke ima strateški karakter.

- Ova zajednička bilateralna saradnja ima strateški karakter. Imamo zajedničku deklaraciju koju smo potpisali u Atini, nekoliko meseci nakon što sam ja postao premijer, na Trećem visokom savetu za saradnju. Očekujem da ćemo tokom godine održati i Četvrti visoki savet. Naš pogled je uvek okrenut ka budućnosti, ka miru, ka razvoju i društvenom blagostanju u Grčkoj, Srbiji, na Balkanu i u Evropi uopšte - naglasio je Micotakis.

Micotakis je istakao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o osavremenjavanju linije koja povezuje Solun i Beograd, kao i o završetk koridora koji će kretati iz Pireja i završavati se u Budimpešti.

- To je od strateškog značaja ne samo za našu zemlju, već za čitavu jugoistočnu Evropu. U tom smislu moramo iskoristiti i evropske fondove koji su predviđeni za Zapadni Balkan. Inače, moja domovina ohrabruje i praktično učešće EU u razvoju infrastrukture Srbije i svih drugih zemalja poluostrva - naglasio je Micotakis.

Premijer Grčke je istakao da se saradnja Grčke i Srbije proširuje i na energetski sektor, na bezbednost i diversifikaciju snabdevanja.

- Mi podržavamo vertikalni transport gasa od juga ka severu i obratno. Sa nama je ovde izvršni direktor kompanije za prirodni gas koji je zainteresovan za saradnju sa vašim kompanijama. Ako biste vi sa svoje strane mogli da nam ustupite velika skladišna centra koje posedujete, to je samo jedan od načina saradnje koji možemo ostvariti - naglasio je Micotakis.

On je dodao da je veoma važno okrenuti se obnovljivim izvorima energije.

Micotakis je naveo da bi Srbija sa svoje strane Grčkoj mogla da ustupi velike skladišne centre koje poseduje što prema njegovoj oceni predstavlja samo jedan od načina na saradnje dve zemlje.

- Mi imamo izuzetno znanje zato što je više od 50 odsto naše električne energije iz obnovljivih izvora, a naš cilj je da proširimo to prema severu. Želimo da i u Srbiji uvedemo tu 'zelenu struju', odnosno zelenu energiju iz obnovljivih izvora i da prenesemo i tehničko znanje, ali i investicije - rekao je Micotakis.

Predsednik Vlade Grčke poželeo je sreću na Expo 27 koji će se prvi put održati u Beogradu, dodao je da je tu kandidaturu Atina veoma podržala kao i da su spremni da pomognu u organizaciji događaja.

Dodao je da će biti razgovora i o drugim vidovima saradnje, da je srpska privreda pokazala izuzetne rezultate što je, prema njegovim rečima, čini jednom od najrazvijenijih privreda u regionu i da privrede dve zemlje treba da se što više povezuju.
 

Ostavite komentar