Vesti > Politika

JAKE REČI PREDSEDNIKA VUČIĆA: Teror protiv srpskog stanovništva na KiM se intenzivira

On je naveo i da su se napadi na srpsku imovinu i privatnu imovinu Srpske pravoslavne crkve poslednjih godina povećali

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Ognjen Nestorović

08/02/2024 > 23:14

podeli vest:

JAKE REČI PREDSEDNIKA VUČIĆA: Teror protiv srpskog stanovništva na KiM se intenzivira
Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se teror prištinskog režima protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji intezivira, uključujući i fizičke napade na Srbe, i da je u uslovima tekućeg progona Srba postalo sasvim jasno zašto Priština odbija da ispuni obavezu formiranja ZSO.

- Iako je činjenica da međunarodna zajednica označila Prištinu kao isključivog krivca za ovu eskalaciju, Priština se suštinski nije suočila sa ozbiljnim posledicama svog delovanja. Ali teror protiv srpskog stanovništva se intenzivira, što uključuje i fizičke napade na Srbe - naveo je Vučić u svom govoru na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

 On je naveo i da su se napadi na srpsku imovinu i privatnu imovinu Srpske pravoslavne crkve poslednjih godina povećali.

 - Ovo je kvantitativno potvrđeno podacima, 2023. godine je 179 etnički motivisanih zločina zabeleženo. Ovo je slučaj institucionalnog fizičkog i strukturnog nasilja koje je praćeno upadima albanskih oružanih snaga u institucije koje finansira Republika Srbija i kojim se napadaju isporuke novaca, za plaćanje socijalnih davanja i školarina - rekao je Vučić.

 On je istakao i hapšenje i maltretiranje poštanskih službenika koji na zakonit način, kao i u prethodnih četvrt veka transparentno pokušavaju dostaviti novac ljudima kojima pripada.

 - Posebno ističem da Priština sve otvorenije i bezobzirnije u sprovođenju progona Srba koristi oružane formacije. Te formacije su sastavljene gotovo isključivo od kosovskih Albanaca, čije postojanje na teritoriji Kosova i Metohije je nepobitno, nelegalno i u suprotnosti sa rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 - poručio je Vučić.

On je podsetio da su od novembra 2022. godine takve naoružane formacije koristile nesrazmernu silu protiv srpskog stanovništva 98 puta, od čega 83 puta na  severu Kosova i Metohije.

- Koristeći mehanizme privremenih institucija, u periodu od novembra 2022. izvršile su 38 upada na sever Kosova i Metohije i uz nelegalnu eksproprijaciju zemlje u privatnom vlasništvu Srba i Srpske pravoslavne crkve, uspostavile kontinuirano prisustvo na ovom području, gde Srbi čine više od 97% stanovništva - rekao je Vučić.

arbitrarna hapšenja istaknutih srpskih pojedinaca.

 - Vrše akte masovnog zastrašivanja srpskog stanovništva kroz onemogućavanje slobode kretanja Srba putem bezrazložnih zaustavljanja, ponižavajućeg postupanja, prebijanja pa čak i vršenja drugih akata nasilja na ilegalno uspostavljenim punktovima i na drugim mestima na čitavom području Severnog Kosova - rekao je Vučić.

On je dodao da prištinski režim vrši pritisak na Srbe i putem bezrazložnog otvaranja vatre i gotovo stalnim prisustvom oklopnih borbenih vozila u mirnim urbanim sredinama, putem nelegalne eksproprijacije zemlje u privatnom vlasništvu Srba, koju potom koriste za izgradnju novih objekata vojne namene na tom prostoru.

- Donošenje odluka o uzimanju zgrada u vlasništvu srpskih institucija, koji su vlasnici tih objekata više od jednog veka, nasilno otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve, narušavaju specijalne zaštitne zone oko objekata Srpske pravoslavne crkve, podsticanje i uništavanje srpskih grobalja, zavođenje ilegalnog embarga na srpsku robu i zaplene legalne robe u vlasništvu srpskih trgovaca - naveo je Vučić.

Foto: Printscreen RTS

 

On je ukazao da spisak protivpravnih aktivnosti Prištine nije time iscrpljen i širi je kada se uključi delovanje protiv Srba u svim drugim oblastima Kosova i Metohije.

- Podsećenja radi, naoružane grupacije Albanaca na Kosovu i Metohiji su prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN morale da budu demilitarizovane, što podrazumeva i zabranu njihovog ponovnog formiranja u jednom ili drugom obliku. Njihovo opremanje savremenom vojnom opremom je nesumnjivo suprotno sa rezolucijom - naveo je Vučić.

 Prema njegovim rečima, nasilje i progon koji Priština sada otvoreno sprovodi protiv Srba, prirodni je deo dugotrajnog sistematskog i široko rasprostranjenog napada na srpsko civilno stanovništvo na čitavom prostoru Kosova i Metohije.

On je podsetio i da se Priština obavezala na uspostavljanje Zajednice srpskih opština i ocenio da bi se njenim formiranjem u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine, koje Priština uporno odbija da sprovede, stvorila atmosfera u kojoj bi Srbi imali barem šansu za dostojanstven život i zaštitu od progona i nasilja.

- Zato je u uslovima tekućeg progona Srba postalo sasvim jasno zašto Priština odbija da ispuni obavezu formiranja ZSO. Umesto stvaranja uslova za opstanak Srba na teritoriji Kosova i Metohije, svedoci smo dobro isplaniranih sistematskih i široko rasprostranjenih mera, kojima se namerno kreiraju nepodnošljivi uslovi života i vrši progon Srba, te onemogućava fizički opstanak srpskog stanovništva na teritoriji Kosova i Metohije - zaključio je Vučić.

Ostavite komentar