Vesti > Politika

Kurti RAZOČARAO AMERIKU: Protivimo se ODLUCI Prištine o SRPSKOM DINARU

Američka vlada zatražila je od Prištine objašnjenje koji je neposredan problem trebalo da reši ova uredba i zbog čega je tako hitno doneta

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

01/02/2024 > 22:34

podeli vest:

Kurti RAZOČARAO AMERIKU: Protivimo se ODLUCI Prištine o SRPSKOM DINARU
Foto: K1info/Shutterstock/Pixabay/TANJUG/dopisnik KiM


SAD su duboko razoračane i protive se planovima Prištine da nastavi sprovođenje odluke o ograničenju unosa stranih valuta, uključujući srpski dinar, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

- Ponovo pozivamo da se sprovođenje ove odluke odmah odloži dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno edukovano o tome kako će se tranzicioni period odvijati - poručio je portparol Stejt departmenta u saopštenju, navodeći da je odluka privremenih prištinskih institucija u o srpskom dinaru objavljena ''bez adekvatne pripreme ili konsultacija''.

On je istakao da je američka vlada zatražila od Prištine objašnjenje koji je neposredan problem trebalo da reši takva uredba i zbog čega je tako hitno doneta i istakao da na to nije bilo adekvatnog odgovora.

- Mnogi građani Kosova sada ne znaju kako će plaćati svoje račune ili primati penzije - poručio je portparol.

Dodao je da je takva odluka takođe u suprotnosti sa opredeljenjem Prištine da radi kroz dijalog kojim posreduje EU na rešavanju pitanja koja utiču na dobrobit srpske manjinske zajednice na KiM.

- Dobro upravljanje i dobro međunarodno partnerstvo zahtevaju odvajanje vremena za procenu posledica, slušanje različitih perspektiva i konsultacije sa drugima o izvodljivom rešenju. Posledica ovog i sličnih jednostranih akcija ograničava mogućnosti SAD kao zagovornika Kosova u međunarodnoj areni - poručio je portparol Stejt departmenta.

 

Ostavite komentar