Vesti > Politika

Kampanja Kurtija protiv KONGRESMENKE Teni jer je digla glas protiv progona Srba na Kosmetu

Đurić je podsetio da je Teni bila među prvima koji su pružili pomoć svim izbeglicama iz bivše Jugoslavije koje su izbegle u njen rodni grad

Izvor: K1info/Tanjug

20/01/2024 > 10:33

podeli vest:

Kampanja Kurtija protiv KONGRESMENKE Teni jer je digla glas protiv progona Srba na Kosmetu
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na društvenim mrežama pokrenuo "neukusnu i neistinutu" kampanju protiv američke kongresmenke Klaudije Teni, zbog toga što je ona imala hrabrosti da digne glas protiv kršenja ljudskih prava i kontinuiranog progona Srba na KiM.

- Njeni pozivi na mir i normalizaciju odnosa u regionu očigledno smetaju onima koji imaju suprotnu agendu. Nepotrebno je reći da njeno zagovaranje i promocija prijateljstva između Srbije i SAD mora biti veliki trn u oku Kurtiju - naveo je Đurić na platformi X.

Đurić je istakao da su optužbe da je Teni "prosrpski pristrasna" potpuno neutemeljene. 

Đurić je podsetio da je Teni bila među prvima koji su pružili pomoć svim izbeglicama iz bivše Jugoslavije koje su izbegle u njen rodni grad Nju Hartford u američkoj državi Njujork. 

- Konkretno, potrošila je (Teni) stotine sati vremena i hiljade dolara da pomogne i podrži bosanske porodice koje su došle u Nju Hartford, dok je njena porodična firma čak donirala hiljade dolara za štampanje i izdavanje prvih bosanskih novina u SAD pod nazivom "Mostovi" - naveo je Đurić. 

Đurić je dodao da bi bilo bolje da Kurtijev režim brine o sopstvenoj reputaciji umesto što pokušava da blati svakoga ko nije u skladu sa njihovom "slabo prikrivenom etnonacionalističkom, totalitarnom i nazadnom ideologijom".

Kongresmenka iz Njujorka i kopredsedavajuća srpskog kokusa u Kongresu Klaudija Teni podnela je u decembru prošle godine predlog zakona kojim bi bila  obustavljena sva pomoć Prištini dok ne ispuni svoje obaveze.

Ona je u saopštenju istakla da Priština nije ispunila mnoge od svojih ključnih obaveza prema sporazumu, kao što je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i da je uskratila jednaka prava Srbima na KiM.

"Svedoci smo ugnjetavanja i diskriminacije kosovskih Srba zbog nesprovođenja ključnih odredbi Briselskog sporazuma iz 2013. godine. Imperativ je da Sjedinjene Države zauzmu stav u korist demokratije, mira i stabilnosti u regionu", poručila je tada Teni.

Ona je, takođe, 11. januara istakla da je odluka Stejt departmenta da SAD isporuče Prištini rakete "Dževelin" pogrešna, opasna i neverovatno zapaljiva i da povećava verovatnoću od izbijanja novog sukoba.

 

Ostavite komentar