Vesti > Politika

Šta znači najava uvođenja evra na tzv. Kosovu? Time se šalje poruka Srbima da im tu nije mesto

Ne samo da Srbi neće moći da dobiju svoje plate i penzije, nego im se komplikuje opstanak i ostanak na KIM

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

18/01/2024 > 11:13

podeli vest:

Šta znači najava uvođenja evra na tzv. Kosovu? Time se šalje poruka Srbima da im tu nije mesto
Foto: Shutterstock


Marko Miškeljin, iz Centra za društvenu stabilnost, izjavio je danas da je odluka Odbora Centralne banke Kosova o donošenju Uredbe o gotovinskom poslovanju prema kojoj je jedina valuta koja se može koristiti na Kosovu za gotovinske transakcije u gotovini i platnom sistemu evro, od 1. februara kada Uredba stupi na snagu, nešto što za cilj ima da se još jednom pošalje poruka Srbima sa severu Kosova da im tu nije mesto i da im se neće dozvoliti da normalno žive. 

On je za Tanjug rekao da je ova odluka još jedna potvrda onog o čemu je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a to je da postoji namera prištinske administracije da u prvom redu dodatno zagorča život sprskom narodu i da ga praktično učini nemogućim.


- Ako govorimo o ukidanju platnog prometa, ne samo da neće moći da im se isplaćuju plate, penzije, pomoć i sve ono što im država isplaćuje, nego praktično niko neće moći da dostavi dinar - naveo je on.

Foto: Tanjug printscreen

 

Miškeljin napominje da Zapad razume šta znači ukidanje platnog prometa Prištine sa centralnom Srbijom, ali dodaje da se postavlja pitanje da li postoji volja da se pomogne. 

- Plašim se da će apeli Lajčaka i generalno apeli unutar same EU, i od strane EU, proći kao i prethodnih puta, da će ostati verbalni. S druge strane, naš narod je u veoma nezavidnoj situaciji i nadam se da će se ovaj put dozvati pameti oni koji imaju mehanizme da pritisnu prištinsku administraciju i da ih dozovu pameti, makar u ovom slučaju da ne ugrožavaju toliko egzistenciju -  rekao je on.

Iako smatra da će Srbija pronaći način da podrži svoj narod i da država neće dozvoliti da srpski narod na KiM ostane bez novca, Miškeljin kaže da to nije adekvatno rešenje.

- Sama činjenica da govorimo o tome u 21. veku je nešto što je dosta alarmantno i poražavajuće. Nije rešenje to da Srbija nađe način da to uradi, nego je rešenja da se to uopšte ne radi, a ukoliko to nekome padne na pamet, treba odmah da se prekori - izjavio je on.

 

Ostavite komentar