Vesti > Politika

Stvaranje MODERNE SRBIJE nezamislivo BEZ VOJSKE

Srbija opredeljena da sledi put vojne neutralnosti i to čini odmerenim i sigurnim korakom, podvukao je predsednik Vučić

Autor: Tanjug

17/09/2022 > 10:55

podeli vest:

Stvaranje MODERNE SRBIJE nezamislivo BEZ VOJSKE
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, da je, gledano kroz istorijsku prizmu stvaranje moderne Srbije, obnavljanje njene državnosti, nezamislivo bez učešća i velikih dometa vojske.

Vučić je, obraćajući se novim oficirima Vojske Srbije, ukazao da je Univerzitet odbrane sa svoja dva fakulteta - Vojnom akademijom i Vojno medicinskom akademijom kao i proteklih godina, obradovao novom generacijom potporučnika.

- Srbija je danas mnogo bogatija za još jednu generaciju potporučnika, koja ne pamti ratove, i živimo u nadi da će tako biti i za buduće generacije. Ova generacija je lišena te prošlosti, ali svesna svojih zadataka u miru kao i ratu, rekao je on.

Vučić je čestitao vojnicima na završetku školovanja i prve oficirske činove.

- Vi kao kadeti baštinite bogatu tradiciju jedne od naše najstarije i najpoštovanije obrazovne institucije. Gledano kroz istorijsku prizmu stvaranje moderne Srbije, obnavljanje njene državnosti, nezamislivo je bez učesća velikih dometa vojske. Samo vojska iz naroda i duboko ukorenjena u slobodarskoj duši naroda, mogla je da se veličanstveno odbrani u Prvom i Drugom Svetskom ratu, na Košarama, Paštriku, Kačaniku - naglasio je Vučić.

Ukazao je da država i građani imaju poštovanje prema njihovoj rešenosti da budu deo sistema odbrane Srbije.

- Birajući profesiju oficira koja podrazumeva zavetni odnos prema domovini oni na nedvosmislen način iskazuju svoje rodoljublje. Srbija ima svoje strateške ciljeve i interese, a ko bolje od vojske zna šta je rat i zato vojska želi mir, dodao je.

- Želimo prosperitet i ravoj Srbije, srećan i bezbedan život svih građana, želimo da se u Srbiji dobro, lepo i bezbedno živi. Da mladi poput vas svoju budućnost projektuju i nađu u svojoj zemlji, gde će graditi svoje porodice i baš zato ćemo učiniti sve da u narednom periodu vaš životni standard bude na najvišem nivou, a povećanje plata najveće u istoriji, poručio je on.

Vučić je podvukao da je Srbija opredeljena da sledi put vojne neutralnosti i to čini odmerenim i sigurnim korakom.

- Odmerenim jer nikome ne pretimo, i nije namera da izazivamo zebnju i strah za stabilnost bilo koga, sigurnim, jer vodimo računa o svakom čoveku koji nosi uniformu ili na drugi način doprinosi bezbednosti Srbije. Gradićemo snažniju namensku industriju, podizati kapacitete i dodatno širiti bogatu paletu njenih proizvoda - istakao je Vučić.

 

Ostavite komentar