Vesti > Politika

Opozicija u SRBIJI od sjaja do očaja! JUČE kažu: "Sigurno smo pobedili", a jutros: "Oni su pobedili, uvezli su GLASAČE"

Koalicija "Srbija protiv nasilja" traži "čišćenje biračkog spiska"

Izvor: K1info

18/12/2023 > 12:33

podeli vest:

Opozicija u SRBIJI od sjaja do očaja! JUČE kažu: "Sigurno smo pobedili", a jutros: "Oni su pobedili, uvezli su GLASAČE"
Foto: K1info/Shutterstock/ATA Images


Prebrojavanje glasova privodi se kraju, a prema zvaničnim informacijama još sinoć je bilo jasno da je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" odnela ubedljivu pobedu na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, uključujući i grad Beograd.

Biračka mesta bila su otvorena u nedelju, na dan izbora, u 7 sati, a u većini mesta zatvorena su u 20 časova. Ono što je neke iznenadilo jeste da smo smo imali veću izlaznost ovog puta, nego prošlog.

Dan nakon izbora strasti se ne smiriju. Koalicija "Srbija protiv nasilja" saopštila je da na osnovu 81 procenta prebrojanih glasova u Beogradu lista SNS ima 21.000 glasova više od liste SPN. 

Međutim, nezadovoljni izbornim rezultatima, tvrde da je više od 40 hiljada ljudi bez legalnog prebivališta u Beogradu organizovano dovedeno radi podrške listi SNS  i da je time, kako navode, "drastično promenjena izborna volja Beograđana".

Oni zato traže poništavanje izbora u Beogradu i ponavljanje glasanja za Skupštinu grada, kao i "čišćenje biračkog spiska". 

Koalicija "Srbija protiv nasilja" najavila je i protestni skup ispred Republičke izborne komisije zbog, kako tvrde, "krađe izborne volje".

Predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" još sinoć su rekli da neće prihvatiti rezultate izbora u Beogradu koje je objavila SNS.

Jedan od nosilaca te liste Miroslav Aleksić rekao je da će se glasovi brojati tokom noći, i da najveća biračka mesta nisu izbrojana.

- U ovom trenutku lista Srbija protiv nasilja i lista Srpske napredne stranke su negde izjednačene u ukupnom zbiru -rekao je sinoć Aleksić.

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

 

Prema podacima Cesida i Isposa na uzorku od 95 odsto,  lista oko SNS, "Beograd ne sme da stane" osvojila je u Beogradu 38,7 odsto, a lista SPN 34,7 odsto glasova.

Nacionalno okupljanje - Dveri /Zavetnici ima 2,79 odsto ili 99.983 glasa, a Srpska radikalna stranka je osvojila 1,46 odsto ili 52.480 glasova.

Savez vojvođanskih Mađara dobio je 1,72 odsto odnosno 61.570 glasova, izborna lista Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini 0,78 odsto ili 27.921 glas, a izborna lista SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin 0,6 odsto odnosno 21.578 glasova.

Kako je navedeno na sajtu RIK-a, Izborna lista Zajedno za budućnost i razvoj ima 0,18 odsto ili 6.522 glasa, Izborna lista Narodna stranka - siguran izbor 0,87 odnosno 31.286 glasova, izborna lista Saša Radulović (Dosta je bilo-DJB) - Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka) - Ana Pejić (Otete bebe) - Dobro jutro Srbijo ima 1,17 ili 42.103 glasa, izborna lista Šaipa Kamberija je osvojila 0,37 ili 13.437 glasova, izborna lista Srbija na zapadu 0,14 ili 5.096 glasova, Ruska stranka 0,3 ili 10.742 glasa, Izborna lista Čedomir Jovanović - mora drugačije 0,24 ili 8.779 glasova i izborna lista Albanska demokratska alternativa - ujedinjena dolina 0,09 odsto, odnosno 3.155 glasova.

Foto: ATA Images

 

Potpredsednica Stranke slobode i pravde i jedna od nosilaca liste "Srbija protiv nasilja“ Marinika Tepić istakla je, pre objavljivanja rezultata, da u Beogradu ta lista očekuje pobedu i najjači rezultat, dok na republičkim očekuje rezultat koji će onemogućiti vladajuće stranke da ponovo formiraju vlast.

- Mi tvrdimo, sigurni smo i verujemo u to, da su promene počele i da su to ovi izbori od kojih promene zaista počinju -rekla je Tepić pošto je u nedelju glasala u novosadskoj Mesnoj zajednici "Sonja Marinković“.

Dodala je i da očekuje velika iznenađenja na svim nivoima.

- Očekujemo odlične rezultate i pobedu i u Kruševcu, Kragujevcu i Kraljevu, gde naša lista ‘Srbija protiv nasilja’ izlazi sa najozbiljnijim kandidatima za gradonačelnike. Očekujem da slavimo večeras te pobede - rekla je ona na dan izbora. 

Saša Radulović: Opozicija je potopljena 

Saša Radulović, lider pokreta „Dosta je bilo“ koji je izašao na izbore u koaliciji sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića, nakon loših rezultata izjavio je da je opozicija potopljena!

- Ovi izbori su praktično potopili opoziciju! Izbori su bili raspisani nakon jednog performansa dela opozicije u Skupštini, koja je tražila izbore do kraja godine kada im vreme nije! - izjavio je Radulović sinoć na konferenciji za novinare.

Ono što je mnoge iznenadilo jeste i "plasiranje" liste "Mi - Glasi iz naroda", koju predvodi Branimir Nestorović, ali i izjava koju je dao na konferenciji za štampu. 

Naime, Nestorović je sinoć rekao da ne postoji mogućnost da se njegove lista pridruži opoziciji okupljenoj oko "Srbije protiv nasilja".

- Ne, sa njima nikako! Prvo, mislim da su oni prevaranti zato što nisu izašli pod svojim imenom, to je Đilasova i Marinikina stranka, a ovi drugi su minorni igrači! To je instrumentalizacija i mi sa njima sigurno nećemo! - rekao je Nestorović. 

 

Đilas se danas nije oglasio

Predsednik SSP-a Dragan Đilas nije dao ni jednu izjavu posle glasanja u Srbiji. Njegovo mišljenje građani Srbije mogli su da čuju u nedelju na njegovom biračkom mestu. On je izjavio, posle glasanja na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Jovan Miodragović“ na Vračaru, da su promene počele i da „ne postoji ta sila“ koja može da ih zaustavi.

Đilas, koji je treći na izbornoj listi "Srbija protiv nasilja" za republičke izbore, je rekao da je to snaga naroda rešenog "da živi u normalnosti, bez kriminala i korupcije, i bez divljanja cena".

- I ne postoji ništa što to može da spreči - rekao je Đilas na dan izbora.

Obradović: Očekujem da se ponove izbori

Predsednik Srpskog pokreta Dvera i jedan od nosilaca liste "Nacionalno okupljanje", koju čine Srpska stranka Zavetnici i Dveri, Boško Obradović izjavio je sinoć da je ta koalicija iznad cenzesa na republičkom nivou i da je na granici da uđe i u beogradski parlament.

- Naša lista Nacionalno okupljanje je peta po rejtingu na republičkom nivou - rekao je Obradović na konferenciji za medije u izbornom štabu liste "Nacionalno okupljanje".

Kako je rekao, na osnovu njihovih rezultata, ta lista je na ivici cenzusa u Beogradu.

- Očekujemo da će se izbori ponoviti na određenom broju biračkih mesta i da ćemo uspeti da odbranimo cenzus - rekao je Obradović.

Dodao je da su, prema preliminarnim rezultatima, ostvarili dobre rezultate na lokalnim izborima.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

- Dveri su u Koceljevu, gde su očestvovali samo SNS, SPS i Dveri osvojili 25 odsto glasova i imaćemo osam odbornika - naveo je Obradović.

Dodao je da su Dveri u Dimitovgradu osvojile 18 odsto glasova, u Loznici između 11 i 12 odsto u koaliciji sa Zavetnicima, kao i nekoliko ključnih sela oko Loznice.

Pohvalio je i rezultate Zavetnika u Pirotu i Ćupriji, gde su osvojili 5 odsto, u Kučevu 8 odsto, a u Leskovcu i Kruševcu četiri odsto.

Na pitanje o listi Branimira Nestorovića, koja je, prema mnogima, iznenađenje izbora, Obradović je rekao da mu čestita, te da je taj pokret potpuna nepoznanica i da će se tek videti kako će se razvijati.

Foto: ATA Images

 

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da je Nacionalno okupljanje najveća pretnja "onima koji žele da pokore Srbiju".

- To je pokušaj stranih faktora da nas skrajne sa srpske političke scene i isključi iz politikog života. Verujem da narod neće dozvoliti da o srpskim interesima odlučuje američka ambasada - rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je iznela tvrdnju da je njihova lista najnapadanija, da nije imala nikakav medijski prostor i da njihove poruke nisu stizale do građana Srbije.
 

Šešelj: Nikog ne krivimo

I zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj izjavio je sinoć da je SRS izuzetno nezadovoljna rezultatima održanih izbora.

- Mi smo svesno bili u jednoj izrazito neravnopravnoj borbi, sa veoma ograničenim resursima medijske, finansijske i svake druge prirode. To su okolnosti koje smo mi znali i svesno smo ušli u ovu izbornu kampanju. Ali, kao i uvek, za nas je slobodno izjašnjena demokratska volja građana Srbije svetinja. Nikada nećemo kriviti nikoga drugog za naš izborni neuspeh. Radićemo na tome da izborna volja građana Srbije bude u našu korist - istakao je sinoć Šešelj.

Čeda Jovanović dostojanstven

Lider LDP Čedomir Jovanović čestitao je sinoć listi Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane i dodao da nije iznenađen rezultatima izbora. Jovanović je za Tanjug rekao da će bez obzira na rezultat koji je ostvarila njegova lista "Mora drugačije" nastaviti sa svojom političkom borbom u narednom periodu.

- Čestitam Vučiću i njegovim biračima, ali i čitavoj zemlji. Nisam iznenađen današnjim rezultatom, jer to je jedna logična posledica onoga što je u srpskoj politici rađeno poslednjih godina - rekao je Jovanović.

Dodao je da je njegova lista predstavila svoju politiku, ali da takva politika očigledno nije bila tema za koju se sada glasalo.

- Srbija je podeljeno društvo. Ovi izbori ostaju iza mene i sada sledi vraćanje LDP u život, jer bez stranke nemate šta da tražite na izborima - rekao je Jovanović.

Kaže da nije iznenađen ni rezultatom koji je osvojila lista Srbija protiv nasilja, dodajući da zna mnoge koji su glasali za tu listu.

 

Dačić najveći gubitnik

Ivica Dačić po oceni javnosti i medija najveći je gubitnik izbora u Srbiji. Njegova stranka osvojila je 6,5 posto.

- Želim da čestitam Aleksandru Vučiću i njegovoj listi na apsolutnoj pobedi. Izbori su prošli u demokratskom duhu, bez incidenata, i to je za pohvalu. Spremni smo na koaliciju i nastavak saradnje sa SNS na svim nivoima, naravno, ako oni to budu želeli. Nisam zadovoljan našim rezultatima - rekao je Dačić.

On je dodao i da lično smatra da SPS treba novi lider, umesto njega. Rekao je da će o tome razgovarati s ljudima u stranci, ali i sa Aleksandrom Vučićem.

Ostavite komentar

Србољуб

Koalicija "Srbija protiv nasilja" traži "čišćenje biračkog spiska" ...........Најблаже речено, смешно и јадно. Комплетну опозицију на све јавно познате мејл адресе и пре избора одржаних 2022 године упознао, са документом Председника синдиката полиције Р. Србије где је тачан број наших давно преминулих рођака у „ Бирачком слиску „ као и број оних грађана из суседних држава који су за 50 еура добили пребивалиште и уписани у „ Бирачки списак „. СВЕ то поновио пре два месеца када је почела прича о ажурности бирачког списка. И НИКО од њих који су нас позивали на задње „ изборе „ на све то не реагује. А данас, после свега и њихове кукњаве зову нас поново на улицу. У закључку, они који су нас све време позивали на промену власти, ЗНАЛИ СУ да од тога нема ништа, сво време су нас безочно лагали, али им је било важно да они који пређу цензус буду на буџету наредних година. Такви су, од данас саучесници у даљем уништавању наше отаџбине. Са њима, нема промене ни живота у Србији.

18.12.2023 15:48