Vesti > Politika

Lavrov SUROVO ISKREN: OEBS na IVICI PROPASTI, krah počeo bombardovanjem Jugoslavije i OTIMANJEM KOSOVA

On se osvrnuo i na sankcije koje je Zapad u neverovatnoj količini uveo Rusiji

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

30/11/2023 > 14:33

podeli vest:

Lavrov SUROVO ISKREN: OEBS na IVICI PROPASTI, krah počeo bombardovanjem Jugoslavije i OTIMANJEM KOSOVA
Foto: Tanjug/AP


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da se Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nalazi na ivici propasti i da Zapad ubija šanse za oživljavanje te organizacije.

On je to rekao na samitu OEBS-a koji se održava u Severnoj Makedoniji, prenosi Rojters. Lavrov je dodao da su perspektive organizacije nejasne i podsetio da je organizacija uništena još 1999. godine, prenosi Sputnjik.

- Činilo se da je završetak bipolarne konfrontacije lišilo smisla postojanje atlantske Alijanse. Države NATO i EU uništile su vojno-političku dimenziju OEBS-a. NATO je 1999. godine izvršio neprikrivenu, grubu agresiju na Jugoslaviju, članicu OEBS-a i UN. A 2008. godine, kršenjem rezolucije 12 44 SB UN i principa o nepovredivosti granica u Evropi iz Helsinškog završnog akta, Srbiji je oteto Kosovo bez ikakvog referenduma - istakao je Lavrov.

On je podsetio da će kroz nešto više od godinu dana, Helsinški završni akt navršiti 50 godina.

- S tim u vezi, sa žaljenjem možemo da kažemo da OEBS ovu godišnjicu dočekuje u žalosnom stanju, i perspektive su mu nejasne - rekao je ruski ministar.

On se osvrnuo i na sankcije koje je Zapad u neverovatnoj količini uveo Rusiji.

- U nastojanju da sruše rusku ekonomiju, Sjedinjene Države i njihovi evropski sateliti uveli su hiljade sankcija Rusiji, čime su stavili tačku na široku praktičnu saradnju između Istoka i Zapada u našem nekada zajedničkom regionu - rekao je on.

Dodao je da se stiče utisak da je EU napustila prvobitne ciljeve svojih kreatora o poboljšanju blagostanja zemalja članica i pretvorila se, u velikoj meri naporima briselske birokratije, u agresivan geopolitički projekat.

Ostavite komentar