Vesti > Politika

DAČIĆ sa STJUARTOM PIČOM: Razmena mišljenja o situaciji na KiM i stanju u REGIONU

Britanski sagovornik je rekao da njegova zemlja pruža punu podršku misiji KFOR u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244

Izvor: K1info/Tanjug

24/11/2023 > 18:40

podeli vest:

DAČIĆ sa STJUARTOM PIČOM: Razmena mišljenja o situaciji na KiM i stanju u REGIONU
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs


Ivica Dačić, prvi potpredsednik VladeSrbije i ministar spoljnih poslova sastao se danas sa specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.

Razmenjena su mišljenja o situaciji na KiM i stanju u regionu. 

Britanski sagovornik je rekao da njegova zemlja pruža punu podršku misiji KFOR u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Konstatovano je da međunarodne organizacije imaju važnu posredničku ulogu u kriznim situacijama, među kojima se po opsegu svog rada i globalnom uticaju i važnosti izdvajaju aktivnosti UN. 

Razgovarano je i o predstojećem ministarskom sastanku OEBS u Skoplju 30. novembra i 1. decembra uz isticanje značaja uloge Republike Srbije u ovoj organizaciji.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

 

U razgovoru je obostrano ocenjeno da su bilateralni odnosi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i Republike Srbije dobri, uz poseban osvrt na njihovu dugu tradiciju, te je konstatovano da postoji dodatni prostor za unapređenje saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ranije danas, Ivica Dačić izjavio je da su aktivnosti stotinu počasnih konzula Srbije od nemerljivog značaja za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Govoreći na otvaranju Treće konferencije počasnih konzula Republike Srbije u Palati Srbija u Beogradu, Dačić je istakao da je Srbija svesna važnosti uloge i potencijala koji rad konzula ima, kao i povezanosti između naše i drugih država i naroda širom sveta.

- Sa ponosom ističem da Srbija danas ima najveći broj počasnih konzula u svojoj istoriji, čak stotinu, i to na svim kontinentima. Vaše aktivnosti imaju nemerljiv doprinos u realizaciji naših spoljnopolitičkih prioriteta, od kojih je najvažniji odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta, odnosno očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Republike Srbije - rekao je Dačić.

Ostavite komentar