Vesti > Politika

Predstavnici OPOZICIJE napustili SEDNICU RIK-a: Primedbe sa prethodnih izbora nisu unesene u ZAPISNIK

Oni će na večerašnjoj sednici zahtevati da se na decembarskim izborima primedbe unose u sam zapisnik

Izvor: K1info/Tanjug

07/11/2023 > 10:07

podeli vest:

Predstavnici OPOZICIJE napustili SEDNICU RIK-a: Primedbe sa prethodnih izbora nisu unesene u ZAPISNIK
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Predstavnici opozicije napustili su sednicu Republičke izborne komisije (RIK) zato što prigovori na nepravilnosti na biračkim mestima koje su podnosili na prethodnim izborima nisu prihvaćeni.

U zajedničkom saopštenju opozicije navedeno je da primedbe nisu unošene u zapisnik, već su bile napisane na posebnom papiru i pored činjenice da taj papir, koji je formalno bio sastavni deo zapisnika, u ogromnom broju slučajeva nestajao.

U saopštenju su naveli da su Republička izborna komisija, Gradska izborna komisija Beograd i Upravni sud, na osnovu činjenice da nema dokaza da su primedbe postojale, po automatizmu odbijali sve prigovore.

Iz opozicije su naveli da će u stalnom sastavu Republičke izborne komisije na večerašnjoj sednici zahtevati da se na decembarskim izborima primedbe unose u sam zapisnik i da ispod njih budu potpisi svih članova biračkih odbora.

Kako navode, to je jedina garancija da će primedbe zaista biti sastavni deo zapisnika, što i Zakon o izboru narodnih poslanika nalaže.

U saopštenju opozicije je zaključeno da na sastanku u radne grupe RIK-a nije prihvaćen njihov predlog i pored ukazivanja na nepravilnosti na prošlim izborima.

Ostavite komentar