Vesti > Politika

Si RAZGOVARAO sa Brnabić: Kina i Srbija su ČELIČNI PRIJAT, čiji odnosi imaju duboku ISTORIJSKU osnovu

Premijerka Srbije Ana Brnabić boravi u Pekingu gde se susrela sa kineskim predsednikom Si Đinpingom

Izvor: K1info/Tanjug

06/11/2023 > 16:41

podeli vest:

Si RAZGOVARAO sa Brnabić: Kina i Srbija su ČELIČNI PRIJAT, čiji odnosi imaju duboku ISTORIJSKU osnovu
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković


Kineski predsednik Si Đinping rekao  je danas da je prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića na trećem Forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put i učešće Brnabićeve na šestom Kineskom sajmu uvoza pokazalo iskreno prijateljstvo Srbije sa kineskim narodom i čvrsto uverenje u razvoj odnosa sa Kinom.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

On je tokom razgovora sa Brnabić istakao da su Kina i Srbija "čelični prijatelji" čiji odnosi imaju duboku istorijsku osnovu, čvrstu podršku javnosti, široke zajedničke interese i snažan su podsticaj bilateralnoj saradnji, prenosi agencija Sinhua.

Si je rekao da su kinesko-srpski odnosi poslednjih godina nastavili da funkcionišu na visokom nivou što je obogatilo sveobuhvatno strateško partnerstvo, dok je istovremeno praktična saradnja dala plodne rezultate.

- U novim okolnostima, Kina je spremna da radi sa Srbijom na unapređenju kvalitetnog razvoja bilateralnih odnosa koji će doneti više koristi za naša dva naroda - istakao je Si.

On je apelovao da se ulože zajednički napori u izgradnju i vođenje velikih zajedničkih projekata, promovisanje brzog stupanja na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije, jačanje saradnje u oblasti nauke i tehnoloških inovacija, produbljivanje saradnje u sferama obrazovanja, sporta i turizma i širu razmenu kadrova koji će nastaviti da neguju prijateljstvo Kine i Srbije.

- Kina podržava Srbiju u samostalnom razvoju i spremna je da ojača multilateralnu koordinaciju sa Srbijom i zajednički štiti međunarodnu pravičnost i pravdu - naglasio je kineski predsednik.
 

Ostavite komentar