Vesti > Politika

Brnabić posle susreta sa SI ĐINPINGOM: Nagovestio DOLAZAK U SRBIJU sledeće godine, potvrđeno PARTNERSTVO

Potvrdili smo uzajamno partnerstvo, podršku, prijateljstvo u političkom i ekonomskom smislu, rekla je premijera

Izvor: K1info/Tanjug

06/11/2023 > 11:07

podeli vest:

Brnabić posle susreta sa SI ĐINPINGOM: Nagovestio DOLAZAK U SRBIJU sledeće godine, potvrđeno PARTNERSTVO
Foto: Tanjug/Peđa Vučković


Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Pekingu, posle susreta sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, da je razgovor protekao odlično i da je Si nagovestio da će pokušati da tokom sledeće godine dođe u Srbiju.

- To je za nas velika stvar, za našu zemlju i sve naše građane. Potvrdili smo uzajamno partnerstvo, podršku, prijateljstvo u političkom i ekonomskom smislu - rekla je Brnabić novinarima.

U političkom smislu, kako je navela, Kina nikada neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova i Metohije. Brnabić je istakla da Srbija u potpunosti poštuje politiku jedne Kine, što se neće promeniti.

Što se tiče ekonomskih odnosa između Srbije i Kine, ona je rekla da su jako dobri i sve bolji.

- Naravno da očekujem novu eru o odnosima i međusobne razmene u trgovini posle potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini - navela je Brnabić.

Premijerka je posebno naglasila da je budućnost Železare Smederevo potpuno bezbedna i da vlasnik kompanije grupa HBIS ima jasne planove za dodatne investicije.

Kako je rekla, sledeći fokus drugog kruga investicija u Železari Smederevo je energetska efikasnost i zelena tranzicija.

- Takođe planiraju da deo Železare radi na hidrogen, što je ideja da u narednih nekoliko decenija nema emisije štetnih gasova. To su neverovatne stvar - rekla je premijerka.

Ostavite komentar