Vesti > Politika

Sastanak ministara EU u Omanu zbog NESUGLASICA oko POMOĆI Palestincima

Kako se navodi, ovakva situacija u EU odražava dugogodišnje podele unutar 27-članog bloka oko izraelsko-palestinskog sukoba

Izvor: K1info/Tanjug

10/10/2023 > 21:57

podeli vest:

Sastanak ministara EU u Omanu zbog NESUGLASICA oko POMOĆI Palestincima
Foto: Unsplash.com


Ministri spoljnih poslova Evropske unije sastali su se kako bi pokušali da razreše podele oko toga da li da nastave sa isplatom pomoći Palestincima dan pošto je Evropska komisija odustala od saopštenja o obustavljanju takve pomoći.

Preokret je usledio pošto su zemlje članice, uključujući Španiju i Francusku, rekle da se protive suspenziji koju je u ponedeljak najavio komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji posle iznenadnog napada Hamasa na Izrael.

Kako se navodi, ovakva situacija u EU odražava dugogodišnje podele unutar 27-članog bloka oko izraelsko-palestinskog sukoba.

Portparol Evopske komisije rekao je da Varhelji nije konsultovao svoje kolege komesare, uključujući predsednicu EK Ursulu fon der Lajen.

Komisija je odustala od njegovog saopštenja u ponedeljak uveče, rekavši da će biti revizija pomoći, ali ne i obustava isplata.

Ministri EU trebalo je da održe hitan sastanak u Omanu, gde je već zakazano okupljanje ministara spoljnih poslova EU i Saveta za saradnju u Persijskom zalivu, rekao je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

 

Ostavite komentar