Vesti > Politika

Izabran MINISTAR PRIVREDE, usvojen rebalans BUDŽETA: Završeno zasedanje, deo opozicije pokušavao da BLOKIRA PARLAMENT

Tročasovna rasprava je sve vreme bila praćena nesnosnom bukom dela opozicije koja je nastojala da blokira rad parlamenta

Izvor: K1info/Tanjug

06/09/2023 > 12:08 >> 16:53

podeli vest:

Izabran MINISTAR PRIVREDE, usvojen rebalans BUDŽETA: Završeno zasedanje, deo opozicije pokušavao da BLOKIRA PARLAMENT
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Skupština Srbije završila je danas rad usvajanjem više zakona i sporazuma, a poslanici su na početku rada izabrali novog člana vlade - ministra privrede Slobodana Cvetkovića. Usvojen je i rebalans budžeta za ovu godinu, kojim je utvrđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijarde dinara i veći su za 60,6 milijardi dinara nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom.

Nakon tročasovne rasprave, koja je sve vreme bila praćena nesnosnom bukom dela opozicije koja je nastojala da blokira rad parlamenta, poslanici su pored rebalansa bužeta, kako najvažnijeg Zakona, usvojili zakone o akcizama, penzijskom i invalidskom osiguranju, upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države i bezbednosti saobraćaja. 


Rebalansom su obezbeđena sredstva za nove kapitalne projekte i investicije u iznosu od dodatnih 23 milijarde dinara. 
Za dodatne subvencije u poljoprivredi obezbeđeno je 35 milijardi dinara, za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu 3,9 milijardi dinara.

Rebalansom je obezbeđen i novac za isplatu pomoći od po 10.000 dinara majkama dece do 16 godina, za povećanje penzija od 5,5 odsto i istu povišicu prosvetnim radnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite.

Poslanici u Skupštini Srbije posle pauze nastavili su zasedanje raspravom o amandmanima na predlog Zakona o akcizama. Rasprava se odvija uz buku koju prave poslanici dela opozicije, koji ne sede na svojim mestima već stoje, smatrajući da tako, kako su juče najavili, blokiraju rad parlamenta.

Sat i po vremena pre toga, poslanici su za ministra privrede izabrali Slobodana Cvetkovića, što je bila treća od ukupno 25 tačaka dnevnog reda. Za Cvetkovića je glasalo 148 poslanika, a dva su bila protiv. Nakon izbora Cvetković je položio zakletvu.

U nastavku, poslanici bi trebalo da raspravljaju o ostalim tačkama dnevnog reda.

Podsetimo, poslanici dela opozicije pre podne su bili u sali za zasedanje, ali ne i na svojim mestima. Kako su najavili juče, a to su sprovodili i danas, blokiraće rad Skupštine Srbije dok ne budu dobili odgovore na zahteve o održavanju izbora.

Oni i danas nose transparente, a i obezbeđenje je ponovo danas u sali. Ono se isprečilo ispred opozicije, onemogućavajući je na taj način da priđe stolu predsedavajućeg.

 

Zašto Cvetkovića za ministra?

Predsednica Vlade Ana Brnabić naglasila je juče da njen predlog nije slučajan, posebno kada se zna da nam predstoji organizacija velike manifestacije EXPO 2027, a Cvetković, kao neko ko je dugo vodio Novosadski sajam, ima veliko znanje i iskustvo u organizaciji velikih manifestacija.

Za vreme Cvetkovićevog desetogodišnjeg vođenja sajma, Novosadski sajam se razvio u renomiranu kompaniju u oblasti sajamske industrije, rekla je premijerka i dodala da se na izloži EXPO očekuju izlagači iz više od 97 zemalja.

Ostavite komentar