Vesti > Politika

Brnabić razgovarala sa britanskim ambasadorom Fergusonom: Jačanje SARADNJE

Sagovornici su ocenili da se ekonomska saradnja dveju zemalja dinamično razvijala prethodnih nekoliko godina

Izvor: K1info/Tanjug

01/08/2023 > 18:45

podeli vest:

Brnabić razgovarala sa britanskim ambasadorom Fergusonom: Jačanje SARADNJE
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/bs


Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa novoimenovanim ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Srbiji Edvardom Fergusonom.

Brnabić je ambasadoru Fergusonu poželela dobrodošlicu i izrazila nadu da će tokom njegovog mandata doći do jačanja sveobuhvatne saradnje Beograda i Londona, kao i daljeg intenziviranja dijaloga dve strane, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Sagovornici su ocenili da se ekonomska saradnja dveju zemalja dinamično razvijala prethodnih nekoliko godina. Premijerka je naglasila da postoji potencijal za jačanje partnerstva u brojnim oblastima, a posebno u energetici, inovacijama i infrastrukturi.

Predsednica Vlade je naglasila da je Srbija napravila značajan iskorak u razvoju biotehnologija i digitalizacije, dok je IT sektor pokretač privrednog rasta i u tim delatnostima vidi mogućnosti za buduću saradnju.

Ambasador Ferguson je poručio da je Velika Britanija posebno zainteresovana za saradnju u oblastima digitalizacije i visokih tehnologija, istakavši da Srbija ima odlične projekte na kojima u budućnosti mogu zajedno sarađivati. 

Ferguson je istakao potencijal za podršku Britanije infrastrukturnim projektima kroz kreditni mehanizam UKEF (UK Export Finance). 

- Iz ovog mehanizma već je iskorišćeno 470 miliona funti za podršku realizaciji Moravskog koridora - istakao je ambasador.

Ferguson je čestitao Srbiji na dobijanju organizacije Međunarodne svetske izložbe EXPO 2027 u Beogradu.
 

Ostavite komentar