Vesti > Politika

BRNABIĆ i DAČIĆ se sastali sa predsednikom PREDSTAVNIČKOG DOMA EGIPTA: Odnosi dve države na VISOKOM NIVOU

Postoji prostor za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, kulture, energetike i tehnologije, navela je Brnabić

Izvor: K1info/Tanjug

27/07/2023 > 16:39

podeli vest:

BRNABIĆ i DAČIĆ se sastali sa predsednikom PREDSTAVNIČKOG DOMA EGIPTA: Odnosi dve države na VISOKOM NIVOU
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ bg


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predsednikom Predstavničkog doma Egipta Hanafijem Alijem Džebalijem i istakla da se odnos Srbije i Egipta zasniva na iskrenom prijateljstvu i saradnji, imajući u vidu da se ove godine obeležava 115 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Brnabić je konstatovala da su politički odnosi dve države na visokom nivou i da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, kulture, energetike, tehnologije, studentske razmene i drugog, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Premijerka se posebno zahvalila na tome što je Egipat podržao kandidaturu Srbije za organizaciju Međunarodne svetske izložbe EXPO 2027.

Hanafi Ali Džebali se saglasio sa premijerkom i naglasio da postoje značajne mogućnosti unapređenja odnosa, posebno u oblasti ekonomije.

I prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić održao je danas sastanak sa Hanafijem Ali Džebalijem tokom kojeg je naglašeno da Srbiju i Egipat vezuje višedecenijsko prijateljstvo i da sa velikim ponosom dve države ove godine svečano obeležavju 115 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Tokom razgovora, istaknut je ključni doprinos koji je istorijska poseta egipatskog predsednika Abdela Fataha al Sisija dala svestranom razvoju bilateralnih odnosa, koji su podignuti na nivo strateškog partnerstva, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

 

Džebali je, biranim rečima, govorio o ulozi koju Dačić, kao čovek impresivne biografije i velikog političkog iskustva, ima u razvoju srpsko-egipatskih odnosa. Obostrano je izneto zadovoljstvo zbog izuzetno uspešnog razvoja tradicionalno dobrih odnosa dveju zemalja, gde parlamentarna saradnja zauzima vrlo važno mesto.

Sagovornici su se saglasili da postoje veliki potencijali za dalji razvoj sveukupne bilateralne saradnje, uključujući intenziviranje političkog dijaloga i razmenu poseta na visokom i najvišem nivou, gde bi najveći značaj imala uzvratna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Egiptu, u obostrano prihvatljivom terminu.

Ostavite komentar