Vesti > Politika

Eskobar očekuje da se za Srbe na KIM posle 1. septembra ništa BITNO neće promeniti

Izaslanik SAD se nada se da će se iznaći model za stanovnike severa KIM i da oni neće biti opterećeni novim procedurama

Autor: k1 info/Tanjug

26/08/2022 > 10:13

podeli vest:

Eskobar očekuje da se za Srbe na KIM posle 1. septembra ništa BITNO neće promeniti
Foto: AP Photo/Bojan Slavković


Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je imao veoma dobar razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu i da očekuje da do kraja meseca bude nađen način da Srbima na KiM ne bude promenjen svakodnevni život i da oni ne budu opterećeni dodatnim procedurama.

- Nadam se da svakodnevni život ljudi na severu Kosova 1. septembra neće biti dodatno opterećen i da će živeti u miru, da im neće biti potrebna dodatna dokumenta da dođu do svojih kuća. I uveren sam da ćemo to uspeti da postignemo - rekao je Eskobar novinarima u Ambasadi SAD u Beogradu.

Istakao je da SAD žele da se obe strane obavežu da neće biti nasilja.

Ponovio je da svi sporazumi moraju da budu implementirani, pa i formiranje Zajednice srpskih opština i da će ona biti na agendi sledeće runde razgovora.

Naveo je da je u razgovoru sa Srbima na KiM čuo njihovu zabrinutost i da je ona u mnogim slučajevima opravdana, dodajući da obe strane imaju priliku za dobre stvari kao što je razvoj ekonomije, ali i da postoji veliko nepoverenje.

Prema rečima Eskobara, dijalog je siguran put koji i Srbiju i Kosovo vodi ka EU, to je siguran način koji će otključati evropsku budućnost i za predstavnike Prištine i za predstavnike Srbije.

Eskobar je naveo da SAD ne učestvuju direktno u dijalogu, ali ga podržavaju.

Lajčak: Nadam se da su pregovori Beograda i Prištine na dobrom putu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da se posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nada da su pregovori Beograda i Prištine na dobrom putu i da se razgovori nastavljaju.

- Posle druge runde razgovora kasno sinoć, nadam se da smo na dobrom putu. Cenim iskreni napor predsednika Srbije da se podrži evropsko rešenje. Naši razgovori će se nastaviti - napisao je Lajčak danas na Tviteru.

Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar su sa Vučićem kasno sinoć razgovarali drugi put tokom jučerašnjeg dana.

Posle neuspelih pregovora u Briselu, Lajčak i Eskobar su doputovali u posetu Prištini i Beogradu u pokušaju da se do 1. septembra postigne dogovor o registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima.

 

 

Ostavite komentar