Vesti > Politika

VUČIĆ danas sa Edijem RAMOM: KURTI "oduvao" premijera ALBANIJE, dok je u Beograd DOBRODOŠAO

Predviđeno je da se Vučić i Rama obrate medijima posle sastanka

Izvor: K1info

07/07/2023 > 12:16

podeli vest:

VUČIĆ danas sa Edijem RAMOM: KURTI "oduvao" premijera ALBANIJE, dok je u Beograd DOBRODOŠAO
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Beogradu s predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom. Posle sastanka u Vili Mir, koji je najavljen za 19.30 časova, predviđeno je obraćanje Vučića i Rame medijima, najavila je pres služba predsednika Srbije.

Rama je, kako je rekao, na "Balkanskoj turneji", koja će se završiti danas u Beogradu, a odnosi se na predstojeći Samit Berlinskog procesa u Albaniji, koji će biti održan u oktobru.

Albanski premijer je juče boravio u Makedoniji gde je izjavio da je Otvoreni Balkan doneo samo dobre stvari regionu, te da je premijer privremenih institucija Aljbin Kurti pogrešio što nije učestvovao u toj inicijativi.

- Pogledajte trgovinsku razmenu između zemalja i zapamtite da ono što je učinjeno ne može da se poništi. Čak je i Berlinski proces imao koristi od Otvorenog Balkana - poručio je Rama na zajedničkoj konferenciji za medije sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim tokom posete Skoplju, preneo je Albanian post.

Rama je naveo da je Otvoreni Balkan završio svoju misiju, ali je dodao da inicijativa nije "mrtva".

Govoreći o Berlinskom procesu kojim će Albanija predsedavati u oktobru, Rama je rekao da je "danas više nego ikad jasno da smo mi potrebni Evropskoj uniji, kao što je ona potrebna nama".

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Rama je juče boravio i u Prištini gde je sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani razgovarao o situaciji na severu KiM, kao i o predstojećem NATO samitu u Viljnusu i Berlinskom procesu.

- Kada je reč o bezbednosnoj situaciji na Severu, predsednica Osmani je istakla da je Kosovo pokazalo volju za deeskalacijom, nudeći organizovanje novih izbora na severu zemlje, u skladu sa pravnim okvirom Kosova. Takođe, naglasila je da je imperativ da oni koji su napali pripadnike NATO, novinare, kosovsku policiju i građane na severu budu odgovorni pred zakaonom, jer nekažnjivost može da podstakne još veće nasilje - navodi se u saopštenju Osmaninog Kabineta.

U saopštenju se, povodom Berlinskog procesa, navodi da su Osmani i Rama razgovarali o ''neophodnosti stupanja na snagu svih do sada postignutih sporazuma u ​​ovom procesu, posebno onih koji se odnose na slobodu kretanja, kao i za mogućnost povećanja projekata i korisnih sredstava za zemlje Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa''.

Osmani je nakon sastanka sa Ramom poručila da je dalje jačanje saradnje Tirane i Prištine važno za dobrobit građana na KiM i u Albaniji.

Portal Reporteri preneo je da se Rama potom sastao i sa ambasadorom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom, a nakon toga se sastao i sa predsednikom Skupštine privremenih prištinskih institucija Glaukom Konjufcom.

Kako prenosi portal Gazeta ekspres, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji se nalazio u svojoj kancelariji u zgradi pored one u kojoj je bio sastanak Rame i Osmani, na pitanje novinara da li planira da se sastane sa Ramom, mahnuo novinarima, ušao u automobil i odvezao se.

On je ranije izjavio da odbija da se sastane sa Ramom, ukoliko se ne radi o sastanku dve vlade.

Komentarišući Kurtijevo odbijanje da se sastane sa njim, Rama je rekao da se nada da Kurti nije zaboravio na tradiciju da "ako neko dođe u vaš dom, otvorite mu vrata i zabranjeno je isterati ga iz kuće".

Ranije danas Rama je, govoreći o Berlinskom procesu kojim će Albanija predsedavati u oktobru, rekao da je ''danas više nego ikad jasno da smo mi potrebni Evropskoj uniji, kao što je ona potrebna nama".
 

Ostavite komentar