Vesti > Politika

Petković: Lune je tučen i dok je bio VEZAN NA STOLICI, on i Obrenović s ozbiljnim povredama

Oficir za vezu Dejan Pavićević posetio je uhapšene Srbe na KIM i oni su svi maltertirani i tučeni od strane kosovske policije

Izvor: K1info

20/06/2023 > 16:49 >> 18:23

podeli vest:

Petković: Lune je tučen i dok je bio VEZAN NA STOLICI, on i Obrenović s ozbiljnim povredama
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković obraća se na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je rekao da je Oficir za vezu Dejan Pavićević  posetio uhapšene Srbe i da su oni svi maltertirani i tučeni od strane kosovske policije.

- Neki od njih su pretrpeli ozbiljne povrede pogotovo Obrenović i Lune. Koliko je prošlo od hapšenja, i dalje su povrede vidljive - kazao je on.

 

 

Kazao je da Milenković ima šavove po glavi i da ima tragove nasilja.

- To je sve sam video Dejan Pavićević, da su svi bili tučeni od strane kosovske policije. Oni su sada dobro ali da ne govorimo o trajnim ožiljcima i psihičkoj torturi koju su pretrpeli - kazao je Petković.

Pavićević je posetio danas neosnovano uhapšene Srbe sa KiM koji se nalaze u pritvornim centrima u Podujevu i u Gnjilanu i tom prilikom se uverio da je kosovska policija maltretirala i tukla sve uhapšene Srbe.

- On je u Gnjilanu posetio Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića koji su uhapšeni 29. maja, a u Podujevu je posetio i Miluna Milenkovića Luneta, Nemanju Vlaškovića, Dalibora Spasića, ali i Milovana Božovića koji je uhapšen početkom aprila ove godine -  rekao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije.

Dodao je da je Pavićević, koji je trenutno na putu za Beograd i da će o svemu sačiniti zvanični izveštaj, ustanovio da je kosovska policija posebno maltretirala i tukla uhapšene prilikom privođenja i odvođenja u pritvorne centre.

- Ozbiljne povrede su zadobili neki od njih. Naročito Dušan Obrenović i Milun Milenković Lune. Inače i sada koliko je prošlo od hapšenja svih Srba i dalje su povrede vidljive. Naročito kod Luneta i Dušana Obrenovića - naveo je Petković.

Dodao je da je Pavićević rekao i da Milenković ima i šavove po glavi, modrice ispod očiju i da su tragovi nasilja i prebijanja na njegovom telu vidljivi.

- Tukli su ga dok su ga ispitivali, dok je sedeo vezan na stolici. Čak su u jednom trenutku lekari tražili da Lune ide na snimanje glave. Prilikom hapšenja je specijalac ROSU je kundakom više puta udario u glavu Luneta i bio je pokriven belim pokrivačem da se to ne bi videlo prilikom odvođenja - rekao je Petković.

Za razliku od naših uhapšeni pripadnici tzv. kosovske policije imaju drugačiji tretman i jedu i torte.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

- Takav je tretman prema njima koji su ušli na teritoriju Srbije. A pokazao sam vam kakav je tretman naših. Potpuna je laž sve što su rekli i Kurti, govoreći o nekom kidnapovanju. Nikakvog kidnapovanja prištinskih policijaca nije bilo - podvukao je Petković.

MUP Srbije odgovorio na sve tačke upita Euleksa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odgovorio na sve tačke upita Euleksa povodom hapšenja prištinskih policajca.

On je na konferenciji za novinare dodao da je Srbija spremna da ponudi dokaze i učestvuje u istrazi i ponovo predložio da stručnjaci Euleksa dođu u Beograd i sprovedu poligrafsko ispitivanje pripadnika MUP-a, Antiterorističke grupe posebne jedinice policije, koji su uhapsili tri pripadnika tzv. kosovske policije R. Z. B.S. i M.Š. daleko u dubini teritorije centralne Srbije.

- Tako mogu jasno da postave pitanje gde su uhapšeni kosovski policajci, i da li su pripadnici srpske policije prešli administrativnu liniju ili ne. Naši policajci nisu korak prešli preko administrativne linije. Kurti sve vreme laže i obmanjuje. Imate i izveštaj KFOR-a koji jasno na to ukazuje - rekao je Petković.

Dodao je da je jasno da u ovoj situaciji premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i laže, obmanjuje i pokušava da po svaku cenu ocrni Beograd.

- Kada nudite sve dokaze i kada i preko toga kažete da ste spremni na svaku vrstu saradnje i poligrafsko ispitivanje, jasno je da vam je i savest čista i da ste uradili sve u skladu sa propisima i zakonima - zaključio je Petković.

Direktor kancelarije za KiM Petković rekao je danas da su predstavnici opozicije Miroslav Aleksić i Aleksandar Jovanović Ćuta došli iz Beograda u Zvečan da provociraju narod na KiM, koji im je, kako je naveo, poručio da oni tu nemaju šta da traže.

- O tome kako su oni prošli na severu KiM najbolje svedoče snimci koji se dele po društvenim mrežama, i na kojima vidimo da su žene i ostali ljudi, koji su tu danima i nedeljama braneći svoju opštinu i svoje pravo na opstanak, jasno poručili da nemaju tamo šta da traže - rekao je Petković odgovarajući na pitanja novinara.

On je istakao da su Aleksić i Jovanović došli u dogovoru i sinhronizaciji sa Prištinom kako bi pravili probleme Beogradu i srpskom narodu na KiM.

- Oni i njihovi šefovi su odgovorni što su 2011. godine napravili granicu između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku. Što su doveli EULEX koji ništa ne čini da stane u odbranu Srba na KiM - rekao je Petković na vanrednoj konferenciji za novinare.  

On je dodao i da ga čudi "kako je moguće da su opozicioni predstavnici bez ikakvog problema prošli preko graničnog prelaza Jarinje".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Očigledno je ''da oni imaju nekakav dogovor i sa Dželjaljem Svećljom i sa Aljbinom Kurtijem'', pošto, kako je rekao Petković, ''prolaze kao nekakvi prijatelji Prištine''.

Njima je u interesu, smatra Petković, da dođu i naprave snimak koji bi posle delili na društvenim mrežama pošto to za njih, kako je dodao, predstavlja borbu za KiM.

Petković je rekao da Kurti i Omani na svojim nalozima na društvenim mrežama govore ''kako se nadaju da će se u Srbiji dogoditi novi Majdan''.

- Oni se nadaju da bi onda Ćuta i Aleksić kao nekakva nova vlast priznali nezavisnost Kosova - rekao je Petković.

On je poručio ''da neće biti Majdana'' i krvoprolića na ulicama, i ''da neće biti priznanja Kosova dok je predsednika Srbije Aleksandra Vučića''. 


 

Ostavite komentar