Vesti > Politika

Kurti izaziva NOVU ESKALACIJU kako bi IZBEGAO OBAVEZE: Brnabić sa Pičom razgovarala o KOSOVU

Kako je rekla, britanska administracija je zainteresovana za sve, od velikih hiroelektrana preko manjih izvora energije, do skladišta

Izvor: K1info/Tanjug

13/06/2023 > 18:31

podeli vest:

Kurti izaziva NOVU ESKALACIJU kako bi IZBEGAO OBAVEZE: Brnabić sa Pičom razgovarala o KOSOVU
Foto: printscreen tanjug


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, komentarišući najnovija dešavanja na severu KiM, da je reč o novoj provokaciji kako bi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izazvao novu eskalaciju i nov talas nasilja i tako izbegao obaveze iz Briselskog i Ohridskog sporazuma, koje uključuju formiranje Zajednice srpskih opština.

Brnabić je, u izjavi za medije u Londonu apelovala na međunarodne partnere da pomognu Beogradu da sačuva mir i stabilnost i nastave da insistiraju na implementaciji svih sporazuma.

Ona je rekla da je sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom razgovarala juče o tome kako da se unapredi situacija u regionu Zapadnog Balkana, a da su se dotakli i teme Kosova i Metohije

- I kako možemo da napravimo bolju saradnju u tom smislu i bližu komunikaciju između Velike Britanije i Srbije, a posebno se dotekli teme KiM - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je sa Pičom razgovarala i o tome da, "ne samo da Kurti nije implementirao Briselski sporazum", već je, kako je navela, on aktivno radio, "vukao poteze direktno suprotne onome sto stoji u Briselskom sporazumu".

Navela je da je i sa britanskim šefom diplomatije Džejmsom Kleverlijem razgovarala o situaciji u regioni i na Kosovu i Metohiji.

- O potrebi da najhitnije dođe do deeskalacije i njihovoj želji da dođe do deeskalacije i njihovim porukama, u tom smislu, upućenim Prištini i Kurtiju - rekla je Brnabić.

Istakla je da je britanskog ministra spoljnih poslova obavestila o današnjoj provokaciji na severu KiM.

- Podvukla sam da su u životnom interesu Srbije i Srba, kako u centralnoj Srbiji, tako i u našoj AP KiM, mir, dugoročna stabilnost i predvidivost te stabilnosti - rekla je premijerka.

Veoma dobri sastanci u Londonu 

Premijerka je izjavila danas da je imala izuzetno dobre sastanke u Londonu sa britanskim ministrom za energetsku bezbednost i nultu emisiju gasova Grantom Šapsom i britanskim šefom diplomatije Džejmsom Kleverlijem, navodeći da je sa njima razgovarala o svim oblastima buduće saradnje.

Istakla je da je sa Kleverlijem potpisala Memorandum o razumevanju u oblasti energetike, te da je Velika Britanija iskazala želju da učestvuje u novoj energetskoj politici Srbije koja uključuje i postepenu zelenu tranziciju.

Kako je rekla, britanska administracija je zainteresovana za sve, od velikih hiroelektrana preko manjih izvora energije, do skladišta za energiju i energetske efikasnosti.

Govoreći o sastanku sa britanskim šefom diplomatije Kleverlijem, Brnabićeva je rekla da sa njim razgovarala o novoj eri bilateralnih odnosa Srbije i Velike Britanije. Istakla je da se to upravo postiže potpisivanjem sporazuma poput Memoranduma o razumevanju u oblasti energetike, ali i infrastrukturnim projektima. "Moravski koridor radimo uz podršku UK Export Finance, izvozne banke Velike Britanije i sprovodi ga britansko-američko-turska firma Behtel Enka.

- To je prvi ogroman projekat koji zajedno sprovodimo i oni finansiraju kroz kredit - naglasila je premijerka i dodala da takvi projekti otvaraju vrata za buduću saradnju i za mnogo bolje bilteralne odnose.

 

Ostavite komentar