Vesti > Politika

Iz Prištine, IZGLEDA, POPUŠTAJU - vide da su preterali: SPREMNI da razmotre održavanje NOVIH IZBORA na severu Kosmeta

Srbi mogu da potpišu peticiju i da preko nje pokrenu proces novih izbora, navela je Osmani

Izvor: K1info/Tanjug

01/06/2023 > 22:02

podeli vest:

Iz Prištine, IZGLEDA, POPUŠTAJU - vide da su preterali: SPREMNI da razmotre održavanje NOVIH IZBORA na severu Kosmeta
Foto: Tanjug/AP


Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani rekla je danas da je Priština spremna da razmotri mogućnost održavanja novih izbora u četiri opštine na severu KiM, što su zatražili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.

Osmani je rekla da su dvojica zvaničnika njoj i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku u Moldaviji, na marginama sastanka Evropske zajednice, rekli da treba da se pronađe način za održavanje novih izbora koji bi građanima srpske nacionalnosti dali priliku da učestvuju i biraju predsednike sa većim legitimitetom.

Dodala je da je izrazila spremnost da se izbori održe u slučaju da građani s tog područja potpišu peticiju koja omogućava zakazivanje novih izbora, prenosi Reporteri.

- To znači da građani Srbije, odnosno njih oko 20 odsto koji su na biračkom spisku, mogu da potpišu peticiju i da preko nje pokrenu proces novih izbora. Spremni smo da poštujemo zakon - navela je Osmani.

Kako je ranije danas saopštio Makron, Francuska i Nemačka pozvale su Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu KiM u kojima je došlo do tenzija.


 

Ostavite komentar