Vesti > Politika

Vučić za američki CNN: Pozivam međunarodnu ZAJEDNICU na akciju protiv onih koji NARUŠAVAJU MIR na KIM

Srbiji ne treba nikakva eskalacija sukoba, poručio je predsednik Vučić

Izvor: K1info

31/05/2023 > 19:05

podeli vest:

Vučić za američki CNN: Pozivam međunarodnu ZAJEDNICU na akciju protiv onih koji NARUŠAVAJU MIR na KIM
Foto: Printscreen CNN


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je najavljeno, govori za američki CNN.

- Postoje dve važne stvari - što nisu implementirani dogovoreni sporazumi, a Srbija je sve implementirala. Kosovo je samo jednu stvar trebalo da uradi - formira ZSO, ali nije. Druga stvar, Kurti pominje malu izlaznost, ali da li ste čuli da neki izbori mogu da budu legitimni sa tri odsto glasova - kazao je predsednik Vučić za CNN.

- Kurtijeve reči koje smo čuli, to je više bilo psovanje i više govori o njemu. Dve stvari su bitne. Vaš gost je govorio o neimplementaciji sporazuma. Srbi su implementirali sve od 2013. godine - rekao je predsednik na početku.

- Od početka ove godine imali smo 5 pucnjava na srpske civile, 6 uključujući jučerašnje. Dva deteta su pogođena. Srbi pre 2013 nikada nisu učestvovali u izborima na Kosovu, a nakon toga su 4 puta učestvovali. Pošto je Aljbin Kurti došao na vlast, on je branio Srbima da učestvuju na izborima. On je blokirao stvaranje Zajednice srpskih opština. Mi utičemo na Srbe da budu mirni, i da stabilizujemo situaciju koju je prištinski režim destabilizovao - rekao je predsednik Srbije.

On je istakao da narod samo hoće da se kosovska policija povuče i da izbor gradonačelnika bude legitiman.

- Srbiji ne treba nikakva eskalacija sukoba, zato predlažem Otvoreni Balkan - dodao je.

Foto: Kosovo Online

 

- Srbi traže bezbednost za svoje porodice a od kada je Kurti došao na vlast bilo je 353 etničkih napada na Srbe, od početka godine pet puta je pucano na srpske civile - dodao je.

- Zadovoljni smo izjavama Entonija Blinkena, verujemo da su izjave Makrona bile tačne, i da je to opisalo dobro šta se dogodilo na severu Kosova. Mi poštujemo Kumanovski sporazum, nismo ni sa jednim vojnikom prešli na KiM, i dobro sarađujemo sa NATO trupama - dodao je predsednik.

- Nismo prekršili nijednu međunarodnu regulaciju, veoma smo striktni u vezi toga i imamo profesionalnu saradnju sa NATO trupama na terenu, razgovarali smo sa komandantima NATO na terenu, kao i glavnim komandantima u Napulju, ali i Jensom Stoltenbergom sa kojim sam stotinu puta diskutovao i verujem da ćemo moći da održimo profesionlnu saradnju, čak i danas - rekao je Vučić.

On je, u tom smislu, podsetio i da u manastiru Visoki Dečani pohvalno govore o italijanskom kontigentu Kfora koji štiti manastir od napada Albanaca poslednjih 15 godina i više.

Foto: TANJUG/dopisnik KiM

 

- Znam da Srbi sa Kosova žele mir i pozivam ih da ne reaguju burno - istakao je Vučić.

- Pozivam međunarodnu zajednicu za odlučnu akciju protiv onih koji su tvrdoglavi i vrše eskalaciju situacije na terenu i narušavaju mir i stabilnost svih nas - dodao je predsednik.

Srbija je uvek za mir i kompromisna rešenja

On jasno ističe da nezavisnost nije na stolu, i da se na Ohridu i u Briselu govorilo o normalizaciji, a ne priznanju (Kosova).

- Mi priznajemo samo Povelju UN, i to je sve što priznajemo. Ali smo uvek spremni da razgovaramo o kompromisnim rešenjima. I to smo uvek radili. Pravo pitanje je zašto neko želi da eskalira situaciju. Čuo sam da ste govorili u raznim medijima kako će Srbija po Putinovom nalogu napasti nekoga. I naravno, to se nije desilo - kazao je predsednik Vučić.

 

 

 

Ostavite komentar