Vesti > Politika

Drecun: KVINTA podržava KURTIJA i time vrši PRITISAK na BEOGRAD

Teško je predvideti šta će se dešavati, ali neće se ići ka raspletu i smirivanju, ocenio je šef skupštinskog Odbora za KiM

Izvor: K1info/Tanjug

30/05/2023 > 13:18

podeli vest:

Drecun: KVINTA podržava KURTIJA i time vrši PRITISAK na BEOGRAD
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Milovan Drecun, šef skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti imao podršku Kvinte za akcije na severu Kosova koje je sproveo.

Kako je istakao u izjavi za Tanjug, politički zapad, prevashodno Kvinta, ne pokazuje čvrstu rešenost da obuzda Kurtija u sprovođenju nasilja i terorisanja Srba, već se optužuje srpski narod za ono što se desilo u Zvečanu.

- Kurtiju je dozvoljeno da tako nešto uradi, pod izgovorom da su sprovedeni izbori, iako 97 odsto ljudi koji žive na severu Kosova nije učestvovalo u tim izborima. Onda možete da implementirate rezultate tih izbora, iako znate da će to do maksimuma podići međunacionalne i političke tenzije i da će dovesti do protesta i sukoba - izjavio je Drecun.

Kako kaže, sve što se sada dešava jeste rezultat nemogućnosti političkog zapada da natera Beograd da se složi sa članstvom lažne države Kosovo u međunarodnim organizacijama, prevashodno u UN i da prihvati, za početak, da de fakto prizna lažnu državu Kosovo.

- Sada se, preko izazivanja destabilizacije severa, vrši pritisak na Beograd da prihvati sporazum u potpunosti, da smanji na minimum strateško partnerstvo sa Rusijom i Kinom, da uvede sankcije Rusiji i da se potpuno okrene zapadu - naveo je Drecun.

Kako je istakao, veoma je teško predvideti šta će se dešavati. Prema njegovom mišljenju, neće se ići ka raspletu i smirivanju, već ka daljem zaoštravanju situacije.
 

Ostavite komentar