Vesti > Politika

Brnabić o RIJALITI PROGRAMIMA i zahtevima sa protesta: Vlada nema NIKAKVE VEZE sa REM

Ona je danas obišla pripremne radove u kampusu BIO 4 za koji kaže da je veoma značajan za razvoj nauke u Srbiji

Izvor: K1info/Tanjug

29/05/2023 > 12:37

podeli vest:

Brnabić o RIJALITI PROGRAMIMA i zahtevima sa protesta: Vlada nema NIKAKVE VEZE sa REM
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljevic


Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da izvršna vlast i Vlada Srbije nemaju nikakve veze sa REM niti sa izborom članova i istakla da je jedna televizija najavila da će ukinuti rijaliti, dok druga o tome ni ne razmišlja, što govori o duplima standardima.

Na pitanje na koje ustupke je vlast spremna, pošto je Aleksandar Vučić pozvao na razgovore, da li na promenu rukvodstva REM, RTS ili ispunjenje drugih zahteva, Brnabićeva je rekla da od devet članova REM, dva bira skupština, a ostalo univerziteti, saveti za nacionalne manjine i drugi.

- Ukoliko žele, moj savet je bio da pokrenu tu proceduru. Vučić je otvoren za razgovore, da sednemo i vidimo šta je to što traže i zašto i kako će to poboljšati stanje bezbednosti u Srbiji, kako bi to sprečilo novu tragediju - navela je premijerka.

Kako je rekla, čula je da je jedna televizija već ukinila rijaliti, dok kod druge televizije nema ni govora o tome.

- Toliko o duplim standarima i koliko je to do rijaliti programa, a koliko je do nečeg drugog i da li vam se sviđa uređivačka politika nekog medija, ne zbog rijalitija prepostavljam, već zato što taj mediji misli da Vučić ili vlada rade dobar posao ili ne - kazala je ona.

Ističe da druga TV nije ni pomenula da će ispuniti taj zahtev, niti su oni koji protestuju uopšte rekli da ih zanima taj rijaliti na toj televiziji i pozivi na nasilje na toj televiziji, iako smo ih svi toliko čuli.

Brnabić je još jednom ponovila da nikakve privremene vlade neće biti i da samo na izborima vlast može da se menja.

Ona je dodala da se na skupu Srbija protiv nasilja opet u subotu videlo nasilje. 

Na pitanje novinara zašto MUP nije intervenisao kada je neko pokušao da uđe u RTS iz Aberdareve ulice, ona je rekla da nije bilo veće eskalacije, kao i da bi MUP reagovao da se to desilo. Policija nije tamo intervenisala da slučajno bilo kakva njihova intervencija ne bi bila zloupotrebljena u smislu da vlast vrši nasilje nad građanima koji mirno protestuju.

Istakla je da su sada u protestu protiv nasilja hteli nasilno da uđu u RTS i zapitala, pa kakvi su to onda protesti protiv nasilja. Ona je poručila da policija neće intervenisati i da Srbija neće izgledati kao 2008. godine kada je policija ubila Ranka Panića tokom protesta.

Brnabićeva je navela i da proteste Srbija protiv nasilja organizuje opozicija i to ona koja je pretila predsedniku Srbije i dodala da sa druge strane, skup Srbija nade nije bio politički skup, već skup jedinstva, jer su ga podržali i drugi građani.

Na pitanje novinara kako nije bio politički skup pošto su na njemu bila jasna politička obeležja, dok na protestu protiv nasilja to nije slučaj, premijerka je rekla da upravo protest Srbija protiv nasilja organizuju političke stranke i najveći nasilnici u našem društvu, koji su pretili Vucičhu i njegovom sinu da će da prođu kao Gadafi.

- Mika Aleksić se bori protiv nasilja, a išao je da se fizički obračuna sa predsednikom u Predsedništvu. I on se bori protiv nasilja - kazala je Brnabićeva.

Istakla je da se je Dragan Đilas uveo rijaliti u Srbju, a sada se navodno bori protiv rijalitija. Brnabićeva je rekla da su na skupu Srbija nade bile pristalice i članovi SNS, ali i mnogi drugi koji nisu iz te stranki, ali da su došli da pokažu jedinstvo i nikoga nisu vređali, dok su se sa druge strane čule uvrede, da su oni sendvičari, bezubi i glupi.

Počeli pripremni radovi u kampusu BIO 4

Premijerka je danas obišla Kampus BIO 4 u selu Rakovica, gde su danas počeli pripremni radovi na izgradnji objekta i tom prilikom istakla da je ovo veoma značajan projekat za razvoj nauke u Srbiji.

Tu će biti smeštene životinje koje se koriste za potrebe Instituta "Torlak", a obilasku su prisustvovali i prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jelena Begović i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je projekat BIO 4 veoma značaj za Srbiju i biotehnološku budućnost naše zemlje, kako bi se time svrstali u vrh zemalja u ovoj oblasti. Ona je dodala da će izgradnjom i realizacijom ovakvih projekata mladi ljudi ostati u našoj zemlji, jer će imati mogućnost da rade i da unapređuju svoje znanje kao u najsavremenijim institucijama u svetu. Ona je dodala da je 200 miliona evra za projekat već obezbeđeno, od ukupno 350 miliona evra.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljevic

 

Ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jelena Begović dodala je da je veliko zadovljstvo prisustvovati ovako važnom događaju za našu nauku. Ona je dodala da će pored centra za životinje biti izgrađene i posebne laboratorije i veterinarski centar. Ona je istakla da Srbija ima dobru nauku i da država ulaže značajna sredstva za njen razvoj, kroz inovativne centre i Naučno- tehnološke parkove.

Ministrarka zdravlja Danica Grujičić je istakla da je će izgradnjom BIO 4 kampusa biti unapređeni uslovi za rad i istraživanje Instituta "Torlak".  Ona je dodala da će se unaprediti uslovi za držanje životinja, a radiće se i na unapređenju pogona za serum protiv otrova zmije. Ministrka zdravlja je naglasila da unapređenjem nauke se unapređuje i medicina i zdravstveni uslovi za sve građane.

Ostavite komentar