Vesti > Politika

PETKOVIĆ IZ BRISELA: U Deklaraciji usaglašen termin 'nestali pod prinudom'

Teme razgovora bili su nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima, koja je na sastanku u Briselu usvojena

Izvor: K1info/kurir.rs

02/05/2023 > 20:43 >> 20:55

podeli vest:

PETKOVIĆ IZ BRISELA: U Deklaraciji usaglašen termin 'nestali pod prinudom'
Foto: ATA Images


Direktor kancelarije za KiM Petar Petković obratio se iz Brisela posle sastanka kome su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, uz posredstvo visokog predstavnika EU Đozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

 

Teme razgovora bili su nacrt statuta Zajednice srpskih opština i Deklaracija o nestalim licima, koja je na sastanku usvojena.

- Usvojen je tekst Deklaracije o nestalim osobama, koji je usaglašen prethodno na tehničkom nivou. Ono što je važno to je da pre usvajanja teksta deklaracije priložena je i izjava koju je potpisao predsednik Aleksandar Vučić, gde su razjašnjene važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u Deklaraciji o nestalim osobama. Ova izjava potvrđuje da smo zaštitili interese države Srbije kada je reč o ovom pitanju. Više od dve godine država Srbija insistira na usvajanju ove Deklaracije. Sve vreme Priština vrši opstrukciju i ne želi da se dogovorimo jer insistira na terminu 'end fors disapirijens' koji je pravni konstrukt, odnosno termin koji je definisan u tački 2. Međunarodne konvencije o prisilnom nestanku, a namerno su insistirali na terminu da bi se mogla da se poziva na to i da traži odgovornost Beograda kada je reč o prisilnom nestanku - poručio je Petković.

 


- Priština je insistirala na  terminu da bi mogla da traži odgovornost Beograda kada se radi o prisilinom nestanku, mi nismo pristali, već smo se usaglasali pod terminom "nestali pod prinudom" - rekao je Petković novinarima u Briselu.

Dodao je da to nije pravni konstrukt, već ukazuje na okolnosti pod kojima je osoba nestala.

Rekao je da se 1.621 osoba, od kojih su 568 Srbi, vodi kao nestalo posle konflikta na KiM.
 

 

 

 

 

Ostavite komentar