Vesti > Politika

Najveća šansa za SRBIJU je PRIHVATANJE nemačko-francuskog sporazuma, smatra Drašković

Licemerno je, dodaje on, da je Srbija na evropskom putu, da želi u EU ali da je "NATO alijansa neprijatelj"

Izvor: K1info/Tanjug

23/04/2023 > 13:45

podeli vest:

Najveća šansa za SRBIJU je PRIHVATANJE nemačko-francuskog sporazuma, smatra Drašković
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković rekao je da ne postoji veća i druga šansa za Srbiju osim prihvatanja nemačko - francuskog plana i da će nakon toga odnosi između Srba i kosovskih Albanaca biti bolji i nego odnosi kosovskih Albanaca i Albanaca u Albaniji. 

- Ako hoćemo da nestane granica između Kosova i Srbije, nema veće, niti drugačije šanse osim ovog plana. I Kosovo i Srbija u EU i u NATO, nema granica, jedna teritorija, pomirenje, saradnja - kada se to desi, a mora da se desi, odnosi između Srba i kosovskilh Albanaca biće mnogo bolji nego i kosovskih Albanaca i Albanaca u Albaniji - rekao je Drašković za Tanjug.   

On je rekao da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti govorio da neće da formira Zajednicu srpskih opština, ali da to više ne govori te da pretpostavlja da je to posledica "američkog pritiska". 

- Kurti je govorio da neće da je formira, više to ne govori, pod snažnim američkim pritiskom prihvatio je da se sprovede Briselski sporazum iz 2013. - rekao je Drašković. 

Drašković je ocenio da odluka da Srbi napuste institucije na severu Kosova pogrešna što za posledicu ima i to da Srbi ne učestvuju na predstojećim izborima na Kosovu. 

- Ovo je bila prava prilika, da na ovim izborima Srbi povrate vlast, da imaju svu policiju, sudsku i institucionalnu vlast na severu Kosova, i da se sa tih pozicija bore za ZSO - ocenio je Drašković.  

On je rekao da ako Srbija želi da bude članica Evropske unije mora da sledi politiku Evropske unije i da oko toga ne sme da postoji kolebanja ni premišljanja. 

- Sa druge strane sankcije Rusiji bile bi sankcije režimu i velika podrška Srbije žrvti agresora - ukrajinskom narodu i drugoj žrtvi, ruskom narodu. Pogledajmo šta se sa ruskim narodom događa u Rusiji, kakva je to diktatura ljude ubijaju, hapse, premlaćuju, nikakvog zakona nema, svako protivljenje ovom besmislenom ratu se proglašava izdajom za koju možete da dobijete doživotnu robiju. Tako da, da - sankcije toj politici, odmah i bezuslovno - rekao je Drašković.

 Licemerno je, dodaje on, da je Srbija na evropskom putu, da želi u EU ali da je "NATO alijansa neprijatelj". 

- Kako je to moguće, da hoćemo u EU da su nam granice država EU prijatelji, a da su nam te iste države žestoki neprijatelji kao članice jednog vojnog saveza - ističe Drašković.  

On je rekao da ga je strah da će Srbija propustiti i ovu priliku jer, kako je rekao "nikada nismo propustili priliku da propustimo priliku" ali i da se nada da će razum prevladati i da će doći do realizacije "američko - evropskog" plana.

 

Ostavite komentar

Vjekos

Srbija je imala izbor ali uvek je umesto vuka i napretka birala stranputice i ponore.

24.04.2023 19:51