Vesti > Politika

PREDSEDNICA GRČKE posle susreta s Vučićem: PRITISCI POSTOJE, ali mi poziciju oko Kosova NE MENJAMO

Katerina Sakelaropulu podsetila da je strateški cilj Grčke priključenje čitavog Zapadnog Balkana Evropskoj uniji

Izvor: K1info/Tanjug

28/03/2023 > 14:32

podeli vest:

PREDSEDNICA GRČKE posle susreta s Vučićem: PRITISCI POSTOJE, ali mi poziciju oko Kosova NE MENJAMO
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, koja se nalazi u zvaničnoj poseti Srbiji, izjavila je danas da pozicija Grčke oko nepriznavanja nezavisnosti tzv. Kosova ostaje nepromenjena i da Grčka dosledno primenjuje konstruktivnu politiku čiji je cilj da obezbedi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Ona je to rekla posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovarajući na pitanje novinara da li je promenjen stav Grčke oko nezavisnosti Kosova i da li su sada pojačani pritisci sa Zapada na Grčku da prizna nezavisnost.

- Podsećam da je naš strateški cilj priključenje čitavog Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Grčka je spremna da pruži podršku Beogradu i Prištini u primeni dogovorenog u Ohridu, odnosno implentacionog aneksa - rekla je ona.

Kada je reč o pritiscima sa Zapada navela je da pritisci uvek postoje na diplomatskom nivou, ali da to nije uticalo na stav Grčke. 

Prema njenim rečima, veoma je važno da i Priština ispuni obaveze koje je preuzela jer bi to doprinelo celokupnom naporu da se održi bezbednost i stabilnost na području Zapadnog Balkana.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Odgovarajući na pitanje kako će se rat u Ukrajini nadalje odraziti na situaciji sa energetikom i kakva bi nam mogla biti sledeća zima, Sakelaropulu je rekla da je kriza izazvana invazijom na Ukrajinu pokazala da nije dobro kada svi mnogo zavise od samo jednog snabdevača energentima.

- Cilj Grčke je da postane energetsko čvorište Istočnog Mediterana i Zapadnog Balkana. Ova  zima je prilično dobro prošla, ali mi nikad ne znamo do kada će rat trajati i moramo biti spremni, jer je život inače pun nepredvidivih situacija - rekla je ona.

Dodala je da želi da veruje suprotno od Naoma Čomskog koji je definisao situaciju kao situaciju u kojoj ni sa kim racionalno ne možete da razgovarate o rešavanju problema, da će logika i pragmatičnost pobediti.

 

 

 

Ostavite komentar