Vesti > Politika

Mađarskoj bitna NUKLEARKA: Orban ulaže VETO na SANKCIJE Evropske unije RUSIJI

Mađarska zadovoljava polovinu svojih energetskih potreba preko Paksa i planira da u saradnji sa Rusijom poveća kapacitete te elektrane

Izvor: K1info/Tanjug

27/01/2023 > 19:27

podeli vest:

Mađarskoj bitna NUKLEARKA: Orban ulaže VETO na SANKCIJE Evropske unije RUSIJI
Foto: Tanjug/AP/Jon Super


Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da će njegova zemlja uložiti veto na bilo kakve sankcije EU Rusiji koje bi se ticale nuklearne energije.

- Nećemo dozvoliti da nuklearna energija bude uključena u plan sankcija Rusiji. To ne dolazi u obzir - izjavio je Orban za mađarski državni radio, prenosi Rojters.

On je dodao da će na takav eventualni predlog "sigurno biti uložen veto".

Mađarska nuklearna elektrana Paks, koja je puštena u promet osamdesetih godina prošlog veka, ima četiri reaktora VVER 440 koje je sagradila Rusija, sa kombinovanim kapacitetom oko 2.000 megavata.

Mađarska zadovoljava polovinu svojih energetskih potreba preko Paksa i planira da u saradnji sa Rusijom poveća kapacitete te elektrane za još dva reaktora.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, u telefonskom razgovoru usaglasio se sa zamenikom premijera Rusije za energetiku Aleksandrom Novakom, oko ubrzanja modernizacije mađarske nuklearne elektrane Paks u najkraćem mogućem roku, prenosi agencija MTI.

- Sadašnja energetska kriza je jasno pokazala da su istinski sigurne samo one zemlje koje mogu da proizvedu većinu energije za podmirivanje sopstvenih potreba - izjavio je Sijarto.

Ukrajina je ranije pozvala EU da uvede sankcije ruskoj državnoj kompaniji za nuklearnu energiju Rosatom, ali Mađarska je blokirala tu inicijativu.

 

Ostavite komentar