Vesti > Politika

ŠVEDSKA preuzima predsedavanje EU, a ambasadorka BEN DAVID za K1 kaže: SRBIJA treba da bude NA PRAVOJ STRANI ISTORIJE

Evropska unija radi na tome da pomogne Srbiji da devirzifikuje svoje energetske izvore i umanji zavisnost od Rusije

Izvor: K1info

23/12/2022 > 15:08

podeli vest:

ŠVEDSKA preuzima predsedavanje EU, a ambasadorka BEN DAVID za K1 kaže: SRBIJA treba da bude NA PRAVOJ STRANI ISTORIJE
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Kako je primljen zahtev Prištine kada ni sve članice Evropske unije ne priznaju nezavisnost Kosova? Od 1. januara Švedska predsedava Evropskom unijom, a Anika Ben David, ambasadorka Švedske u Srbiji, bila je gost emisije “Uranak” na K1 televiziji gde je dala odgovore na pitanja o najaktuelnijim temama.

- Švedska je obaveštena da je Priština podnela molbu za primanje u članstvo Evropske unije. Molba je podneta za vreme češkog predsedavanja, a kada Švedska bude predsedavala EU bavićemo se pitanjima koja su na dnevnom redu - rekla je ona danas na K1 televiziji.

Ambasadorka Švedske je otkrila kako će se baviti pitanjem zahteva za članstvo Kosova u EU.

- Moraćemo da se bavimo tim pitanjima. Ističem da EU danonoćno radi na deeskalaciji na terenu i radi na normalizaciji procesa. Mislimo da je od presudnog značaja da se situacija smiri, barikade uklone, a kosovski Srbi vrate na svoja radna mesta u institucijama. Kada je reč o procesu normalizacije koji predvodi EU, da bi taj proces išao napred izuzetno je važno da se sporazumi koji su već postignuti poštuju, i to je naša poruka. Ne postoji alternativa procesu koji vodi EU - rekla je Anika Ben David u “Uranku” na K1 televiziji.

Anika Ben David  se osvrnula na činjenicu da se sporazumi već deset godina ne primenjuju i zašto je važno da se uklone barikade, a ne da se oformi Zajednica srpskih opština.

- Važno je gledati širu sliku i važno je nastaviti sa procesom normalizacije odnosa između Prištine i Beograda. EU radi na tome da se tu napreduje. Kada je reč o sporazumima, vratićemo se na to pitanje kada mi preuzmemo predsedavanje EU, a imamo još nekoliko dana. Trudićemo se da sprovodimo agendu EU u narednih nekoliko meseci - rekla je ona.

- Cilj je da Evropa bude bezbednija, slobodnija i bolje ekološki uređena. Naši prioriteti su jačanje bezbednosti za građane EU. Radićemo na tome da se realizuje zelena tranzicija da bismo imali inovacije, ekološke poslove i Evropu bez fosilnih goriva - rekla je ona.

- Trudićemo se da EU bude još konkurentnija u stvaranju novih radnih mesta i prioritet bi bilo čuvanje osnovnih vrednosti EU. To ima veze sa neopravdanim ratom Rusije u Ukrajini. Taj rat definisaće naše predsedavanje EU. Živimo u kritičnom trenutku istorije i ruski napad na Ukrajinu je napad na sve nas kada je reč o osnovnim vrednostima koje su zajedničke svim zemljama EU. Švedskoj je važno da podrži Ukrajinu na koji god način možemo vojno, ekonomski, politički, u smislu humanitarnih akcija. Važno nam je da čuvamo jedinstvo EU po tom pitanju - rekla je ambasadorka za K1 televiziju.

Foto: screenshot

Anika Ben David

Ambasadorka Švedske ističe da Srbija treba da nađe svoje mesto u EU.

- Švedska je dugogodišnji partner Srbije i imamo opredeljenje da Srbija ide putem ka EU. Sve što radimo u Srbiji je definisano tim opredeljenjem da se Srbija približi članstvu u EU. Najveći smo donator kada je reč o životnoj sredini i jedan od prvih bilateralnih donatora uopšte. Sve je to od koristi narodu koji živi u Srbiji, ali naš prvi motiv je da Srbija nađe mesto u evropskoj porodici. Samit u Tirani koji je održan 6. decembra bio je izraz te jasnoće, a to je prvi samit koji je održan izvan EU - rekla je ona.

- Evropska unija je tu poslala jasnu poruku i ponovo afirmisala želju da se naši partneri sa Zapadnog Balkana približe Evropskoj uniji. Postoje jaki razlozi zbog čega bi zemlje kandidati na Zapadnom Balkanu trebalo da idu napred i mi želimo da pojačamo angažovanje EU kako bi se to omogućilo, ali istovremeno postoje jaki razlozi zbog čega te zemlje moraju da ispune stroge kriterijume članstva - rekla je ambasadorka.

Anika Ben David  kaže da Srbija treba da se nađe na pravoj strani istorije.

- Demokratija, vladavina prava, opredeljenje za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala su kriterijumi članstva. Još jedan element koji se pojavio u vezi je sa neopravdanim napadom Rusije na Ukrajinu i to je usklađivanje zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU - rekla je ona.

- To je pitanje koje ostaje i očekujemo od Srbije da i to ispuni. U zaključcima Evropskog saveta videli smo da se Srbija vratila unazad u smislu usklađivanja sa zajedničkom spoljnom politikom EU. Mi želimo da se Srbija vrati na pravi put i tu realizuje napredak - rekla je ona.

- Mislimo da je jako važno da Srbija zauzme stav da se nađe na pravoj strani istorije, jer smo ubeđeni da ljudi koji žive u Srbiji imaju najbolji model za budućnost u Briselu, a taj model se ne sastoji samo od demokratije, bezbednosti i slobode već i od ekonomskog razvoja - rekla je ona.

Foto: Pixabay.com

 

Ambasadorka Švedske otkrila je koliko će EU insistirati na uvođenju sankcija Rusiji.

- Države članice EU, njih 27, su usvojile tačke Evropskog saveta u kojima je definisana politika o tome kako ćemo se baviti proširenjem i usklađivanjem sa tom politikom. To je važan faktor i mi ćemo nastaviti na tome da insistiramo. Nadamo se da će naši partneri u Srbiji postupiti u skladu sa tim. To jeste jedan od zahteva na putu članstva u EU za svaku zemlju kandidata, da se uskladi sa politikama EU - rekla je ona.

- Tu se ne radi samo o nekim procentima usklađivanja, to je jedan širi kontekst. Nalazimo se na jednom istorijskom raskršću. Došlo je tektonskih promena kada je reč o bezbednosti građana Evrope. Imamo jednu nuklearnu silu koja je okupirala jednu pravoslavnu, bratsku, slovensku naciju koja nije pretila. To je važan stav koji treba da zauzme demokratski svet i to je jedna važna odluka - rekla je Anika Ben David u “Uranku” na K1 televiziji.

Anika Ben David je rekla da razume povezanost Rusije i Srbije, ali ističe da se EU trudi da pomogne Srbiji kako bi smanjila procenat energetske zavisnosti od Rusije.

- EU pozdravlja činjenicu da je Srbija zauzela stav o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Srbija se tu brzo opredelila i više puta je to ponovila. Naravno Srbija ima specifičan kontekst i specifične okolnosti, pogotovo zbog velike energetske zavisnosti.

- Zbog toga EU radi na tome da pomogne Srbiji i da devirzifikuje svoje energetske izvore. Rekordnih milijardu evra je ponuđeno zemljama zapadnog Balkana i Srbija će to moći da koristi. Takođe, postoji mogućnost da Srbija kupuje energiju zajedno sa EU. Mi se zaista trudimo da omogućimo Srbiji da diverzifikuje svoje energetske potrebe - rekla je ambasadorka na K1 TV.

 

 

 

 

Ostavite komentar