Vesti > Hronika

Na svakih 30 METARA nadgrobni SPOMENICI: Da li će biti bolje na MAGISTRALI SMRTI?

Nadgrobni spomenici duž puta mogu se videti na svakih 30 metara, a prebrza vožnja i bahatost uzimaju danak

Izvor: K1info/RINA

01/12/2022 > 20:05

podeli vest:

Na svakih 30 METARA nadgrobni SPOMENICI: Da li će biti bolje na MAGISTRALI SMRTI?
Foto: RINA


Do sada je na njoj život izgubilo više od dvadeset osoba. Vozači, suvozači, žene i deca, pešaci. Godinama unazad deonica Ibarske magistrale od Preljine do Mrčajevaca zove se još i magistrala smrti, a da taj naziv nije dobila bez razloga pokazuju i spomenici pored puta smešteni na svakih tridesetak metara.

Pre tri dana opet je došlo do tragedije kada je nastradao mladić iz Mojsinja. Кao suvozač izgubio je život - ni kriv, ni dužan. Ima li rešenja za ovaj put koji seje smrt, ima li načina skrenuti pažnju vozačima da ne lete, već da voze po propisima.

- Tačno je da je ovo ugrožena deonica državnog puta. Od Preljine ka Кraljevu strada veliki broj učesnika u saobraćaju. Кolovoz je širok, prav i u dobrom stanju i zato se vozači ovuda kreću ogromnim brzinama. Zbog te neprilagođenosti i nepoštovanja propisa dolazi do teških saobraćajnih nesreća. Situaciju dodatno otežava i velika frekvencija vozila na tom delu puta, jer ovaj deo magistrale spaja ibarsku i moravsku dolinu - izjavio je za RINU član Saveta za bezbednost saobraćaja grada Čačka Rodoljub Skerlić.

Foto: RINA

 

On ističe da će Moravski koridor koji se gradi od Кruševca ka Pojatama, smanjiti intezitet saobraćaja na magistrali smrti.

- Treba posvetiti pažnju brzini kretanja, kako ne bi došlo do neželjenih incidenata u saobraćaju i nastradalih lica. Auto- put će preuzeti ogroman broj vozila, time će Ibarska magistrala biti rasterećena, a tada će stanje biti bolje što se tiče bezbednosti saobraćaja, ali se i dalje mora voditi računa jer na ovom delu cirkuliše veliki broj građana koji prelaze magistralu i idu ka svojim imanjima i njivama sa svojim radnim mašinama - kaže Skerlić.

Foto: RINA

 

Ono što iznenađuje jeste nepoštovanje pravila od strane vozača autobusa, koji prolaze ovom saobraćajnicom. Meštani su se čak u više navrata obraćali i autoprevoznoj kompaniji, čiji vozači su izazivali udese, da apeuju na njih kako bi vožnju prilagodili uslovima na putu.

Ugroženi meštani i deca

- Svakodnevno smo u strahu za naše i živote naše dece, jer kad izađu iz autobusa koji ih vozi u školu, moraju preći ovu magistralu. Predavali smo zahteve nadležnima da se ovde na neki način uspori saobraćaj. Međutim, rekli su nam da prema Zakonu u saobraćaju to nije moguće. Značilo bi nam bar da se obeleži pešački prelaz koji, inače, ovde postoji, ali se znak ne vidi - rekao je jedan meštanin za RINU.

 

Ostavite komentar