Vesti > Hronika

Belivuk izneo ODBRANU, tvrdi da NIJE KRIV - u sredu se izjašnjava Miljković

Belivuk je pokušao da skrene pažnju na politiku, optužujući predstavnike vlasti da stoje iza njihove navijačke grupe "Principi"

Izvor: K1info/Tanjug

17/10/2022 > 16:22

podeli vest:

Belivuk izneo ODBRANU, tvrdi da NIJE KRIV  - u sredu se izjašnjava Miljković
Foto: ATA Images


 U Specijalnom sudu u Beogradu danas je počelo suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici potrvđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Suđenje je počelo čitanjem optužnica kojima se grupi stavljaju na teret ubistva Aleksandra Gligorijevića, Gorana Veličkovića, Zdravka Radojevića, Lazara Vukičevića, Milana Lepoje, Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, ali i trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Okrivljeni su se izjasnili na navode optužnice tvrdeći da nisu krivi, dok su svedoci okrivljeni Nikola Spasojević, Bojan Hrvatin i Srđan Lalić priznali izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

Svoju odbranu prvi je počeo Belivuk, tvrdeći da je optužnica izmišljena, te da su dokazi podmetnuti, a da je presretnuta komunikacija sa kriptovane aplikacije "Skaj" montirana.

On je na samom početku spomenuo da pripremno ročište u ovom procesu nikad nije bilo zatvoreno za javnost, jer su u novinama bili detalji sa tih ročišta, govoreći da su na taj način prekršena prava okrivljenih.

Belivuk je tokom izlaganja izneo različite optužbe protiv osoba iz vlasti.

On je pomenuo i ubistvo Vlastimira Miloševića, za koje su bili optuženi on i Miljković i rekao da je u tom postupku bio podmetnut njegov DNK, što je, kako je tvrdio, dokaz da može da se podmetne uzorak.

Govoreći o Radoju Zviceru, Belivuk je rekao da su prijatelji i da je zajedno sa Miljkovićem bio na babinama u Crnoj Gori, nakon čega je dodao da Zvicer nije ubijen kako su preneli mediji.

Na kraju iznošenja odbrane Belivuk je sudiji rekao da vrati svedoke okrivljene u pritvor "pa da vidi šta će da bude", ali je rekao da će tokom suđenja da dopuni svoju odbranu.

 

Nakon završetka suđenja branilac jednog od optuženih Filipa Ivanovskog, advokat Miljana Perendija je ispred suda novinarima prokomentarisala odbranu Belivuka, tvrdeći da je postavljao sudu logična pitanja.

Sledeće suđenje zakazano je za sredu kada će Miljković i ostali okrivljeni da iznose svoju odbranu.

Postupajuća sudija je danas rekla da će veće naknadno doneti odluku o zahtevu advokata odbrane da se iz dokaza izuzme dokumentacija preuzeta sa "Skaj" aplikacije.

Optužnica okrivljene tereti da su pod paravanom navijačke grupe "Principi" napravili organizovanu kriminalnu grupu u kojoj su vođe (Belivuk i Miljković) odlučivali ko će biti ubijen.

Današnje suđenje je bilo prvo ročište koje je bilo javno, pošto je pripremno ročište, koje je počelo u martu, bilo zatvoreno za javnost.

Sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili su Hrvatin, Spasojević i Lalić, koji su pristali da za blažu kaznu zatvora pričaju o zločinima koje je počinila grupa.

Po završetku suđenja Hrvatinu će biti izrečena kazna zatvora od 15 godina, Spasojeviću od 14 godina i Laliću od 18 godina.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je nedavno proširilo istragu protvi Belivuka, Miljkovića i Bojani Belivuk zbog sumnje da su novcem od kriminalne delatnosti kupovali razne luksuzne stvari.

Naredba o sporovođenju istrage doneta je doneta je 9. decembra prošle godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Snežanu Ðorđević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov, zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje npovca.

Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori je podiglo optužnicu protiv Belivuka, Miljkovića, Jankovića i Ratka Živkovića zbog otmice Mileta Radulovića zvanog Kapetan.

 

 

 

Ostavite komentar