Vesti > Hronika

Ovo su DETALJI optužnice u slučaju EPS: Zloupotrebom pribavili MILIONSKU KORIST! Evo ko je sve OPTUŽEN i kako su radili

Tužilaštvo je predložilo Višem sudu u Beogradu da sve okrivljene obaveže da plate novčani iznos

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

11/07/2024 > 12:17

podeli vest:

Ovo su DETALJI optužnice u slučaju EPS: Zloupotrebom pribavili MILIONSKU KORIST! Evo ko je sve OPTUŽEN i kako su radili
Foto: K1info/Youtube PrintScreen/Insajder/Shutterstock


Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je optužnicu protiv deset okrivljenih u vezi sa zloupotrebama prilikom izgradnje železničkog koloseka od stanice Stig do stanice TE KO Kostolac, čiji je naručilac bilo Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (JP EPS).

Postoji opravdana sumnja da su u periodu od 20. seprembra 2017. godine do 31. decembra 2018. godine zloupotrebama položaja i ovlašćenja prilikom realizacije navedene izgradnje, odgovorna lica izvođača radova privrednih društava „Italiana Construcioni“ S.P.A ogranak Beograd I „Bauwesen“ doo iz Lazarevca, kao i službena lica JP EPS i Saobraćajnog instituta CIP pribavili sebi i drugim pravnim i fizičkim licima protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 7.458.019,71 dolara, odnosno u protivrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan 31. decembar 2018. godine iznos od 771.079.437,20 dinara.

Naime, zlupotrebama koje su se sastojale u sačinjavanju, prihvatanju i overavanju neistinite dokumentacije o kvalitetu i kvantitetu izvedenih radova na terenu, a koja je bila osnov za plaćanje naručioca radova JP EPS izvođaču radova, ostvarena je zajednička namera da izvođač naplati i radove koji nisu izvedeni na terenu, kao i oni koji nisu kvalitetno izvedeni.

Takođe, postoji opravdana sumnja da su odgovorna lica izvođača radova zajedno sa odgovornim licima drugih privrednih subjekata koji su za to zadržavali određenu proviziju, novac stečen od nezakonite naplate od JP EPS držali i prenosili u iznosu od 317.203.601,78 dinara radi sticanja ličnog prihoda od nezakonite delatnosti u iznosu od najmanje 217 miliona dinara.

Odgovornom licu pd “Bauwesen” doo iz Lazarevca se u vezi sa ovim transakcijama stavlja na teret i izvršenje krivičnog dela Poreska utaja u vezi izbegavanja plaćanja poreza na dobit privrednog društva u iznosu od 32,7 miliona dinara za 2018. godinu i poresko krivično delo vezano za ostvarenje prava na neosnovan poreski kredit kod poreza na dodatu vrednost u iznosu od 26 miliona dinara, sve uz pomaganje odgovornih lica drugih privrednih društava.

Foto: eps.rs

 

Optuženi su: direktor ogranka stranog privrednog društva „Italiana Construcioni“ S.P.A ogranak Beograd Bojan Vladimir S, direktor privrednog društva „Bauwesen“ doo iz Lazarevca Nemanja T, odgovorno lice iz PD „Italiana Construcioni“ S.P.A ogranak Beograd, Željko M.glavni projekt inžinjer u JP „EPS“ ogranak TE-KO Kostolac Nebojša M, šef službe za građevinski nadzor u JP „EPS“ ogranak TE-KO Kostolac Vojkan J, rukovodilac tima stručnog nadzora Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda Milan L, direktor PD „Profil Projekat“ doo Beograd Velimir B, direktor PD „Nib Part“ doo Beograd Dragan R, direktor PD „Sbos Construction“ doo Beograd Nikola L. i vlasnik preduzetničke radnje „Autoprevoznik Siniša Krstić“ Ub Siniša K..

Okrivljenima se u zavisnosti od njihovog položaja i radnji opisanih u optužnici na teret stavljaju krivična dela: Zloupotreba službenog položaja, Zloupotreba položaja odgovornog lica, Pranje novca, Poreska utaja iz Krivicnog zakonika, kao i Neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Tužilaštvo je predložilo Višem sudu u Beogradu da sve okrivljene obaveže da plate novčani iznos koji odgovara pribavljenoj imovinskoj koristi, odnosno predaju u zamenu drugu korist koja odgovara vrednosti imovine pribavljene izvršenjem krivičnog dela.

Takođe, imajući u vidu krivična dela koja se okrivljenima optužnicom stavljaju na teret, kao i iznose pribavljene imovinske koristi, a koja prelazi 200.000.000,00 dinara, u skladu sa odredbama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, predloženo je da se Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu oglasi stvarno nenadležnim za postupanje po ovoj optužnici i istu dostavi Posebnom odeljenju za organizovani kriminal tog suda, kao stvarno i mesno nadležnom.

Ostavite komentar