Vesti > Hronika

SLUČAJ KOJI JE ZGRANUO SRBIJU! Stručnjaci za K1 analiziraju iskaz Jankovića: "Mi ne znamo da li je DANKA ŽIVA ili ne"

S obzirom na to da osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić tvrdi da je nije ni video, i u nedostatku dokaza, mnogi se sada pitaju da li je živa

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

19/06/2024 > 11:43

podeli vest:

SLUČAJ KOJI JE ZGRANUO SRBIJU! Stručnjaci za K1 analiziraju iskaz Jankovića: "Mi ne znamo da li je DANKA ŽIVA ili ne"
Foto: K1 televizija


Danas je zakazano ponovno saslušanje Srđana Jankovića u Zaječaru, osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić. Šta je do sada otkrila policija i da li će se novim saslušanjem Jankovića doći do novih tragova? O tome razgovaramo u emisiji "Uranak" na televiziji K1 sa bivšim obaveštajcem Božidarom Spasićem i advokatom Ivanom Simićem.

- Niko nije kriv dok se u sudskom postupku ne dokaže suprotno. Ako je policiji i danas jedini način operativnog i tehničkog rada da izvuku priznanje, onda ni mi kao društvo, a ni organi postupka nismo daleko odmakli. To priznanje apsolutno ne znači ništa. To svi znaju, pa i policija. Drugo, istrčavanje sa pričom da je priznao, ne znam u kojoj svrsi je to rađeno. Ne možemo presuđivati tim ljudima. Protiv njih optužnica još uvek nije stala na pravnu stranu. Šta su dokazi koji im se mogu staviti na teret, to je pitanje samog postupka. Iz mog iskustva, smatram da je sve to što oni imaju jako tanko. Tužilaštvo kada ima dokaze, ne saslušava okrivljenog po tri ili četiri puta. Ovde imaju neke nejasnoće, da li je bio ili nije na licu mesta - rekao je Ivan Simić.

Simić je rekao da nije pročitao iskaz Srđana Jankovića, pa shodno tome, ne može da daje pretpostavke da li je osumnjičeni bio na licu mesta.

Foto: K1 televizija

 

- Nisam pročitao njegov iskaz i ne znam, ali mogu da tumaram u mraku i da pretpostavim da će se verovatno razjašnjavati da li je bio na licu mesta, u tom selu ili ataru tog sela. On negira sve što mu se stavlja na teret. Sve što je rekao u policiji, to nema istu težinu kao javno izgovorena reč - dodaje advokat.

- Okrivljeni ima pravo da se brani na način koji je za njega najbolji, najpogodniji i najpodesniji. On ima svoja prava, koja su univerzalna civilizacijska prava. Zašto se polazi od pretpostavke da je taj čovek kriv? Je li zato što nemamo odgovor? Ne tvrdim ni da je kriv, ni da je nevin. Verujem organima postupka, koliko god da imam primedbe na njihov rad. Sud jedini ima stručne i moralne kapacitete da ceni iskaz, odnosno odbranu koju je izneo u sklopu svih izvedenih dokaza  - objašnjava.

 

Na pitanje, da li se Danka Ilić sada vodi kao nestala, advokat Ivan Simić, kaže:

- Da bi neko lice bilo proglašeno nestalim, to se sprovodi u posebnom postupku, vanparničnom postupku, gde se lice može proglasiti nestalim ili umrlim. Ja ne bih rekao da se ona vodi kao nestala, obzirom da se njima na teret stavlja krivično delo ubistvo. Ovde imamo devojčicu od dve godine za koju ne znamo da li je živa ili ne. Ja kao čovek bih želeo da verujem da je ona živa, pa neka su neki od teorija zavere koje se takođe iznose tačne i mogu se potvrditi kao tačne. Voleo bih da verujem da je ona živa - rekao je advokat i dodao da tužilac treba da rukovodi ovim slučajem.

- Imamo tužioce koji nisu otporni na medije, koji se plaše medija i javnosti. Stvorena je klima da je naše pravosuđe na poslednjem mestu. Nekada je samo javni tužilac mogao da se obraća javnosti putem javnog mnjenja i suda, a sada imamo situaciju da su neki tužioci na nekim konferencijama za štampu.

Koliko dugo osumnjičeni mogu biti u pritvoru?

Mogu se držati u pritvoru do podizanja optužnice, dok traje sudski postupak, zaključio je advokat Ivan Simić u emisiji "Uranak" na televiziji K1. Boža Spasić je dodao smatra da je istraga vezana za dvogodišnju Danku Ilić na novom početku

Foto: K1 televizija

 

- Iz faze istrage koja se sastojala u potrazi za nestalim detetom, ako deteta nema, znači da se nešto drugo dogodilo i tada se prešlo u fazu da je oteto, ubijeno ili da je došlo do neke nesreće. Sada imamo osumnjičene, to su dva radnika vodovoda i njihove izjave, od kojih je jedna ovakva, druga onakva. Potpuno su zamutili vodu. Ja ne znam da li je moguće da su oni toliko svesni da mogu tako da manipulišu. Policija vrlo dobro zna o čemu se radi i cela istraga je bila usmerena na pronalaženje tragova i deteta. Izvedeni su na 34 lokacije na teritoriji opštine Bor i telo deteta nije pronađeno. Noć kada je boravio načelnik kriminalističke policije, otkriveno je da nema nikakvih tragova na kolima da je udareno dete - kaže Spasić i dodaje: 

- Sada smo na početku, tako da se slučaj mora ponovo pokrenuti jer je nešto u istrazi promaklo, ali šta je to tačno, možemo samo da nagađamo. Ovaj slučaj je karakterističan jer u 90% slučajeva imate telo, a zatim jurite ubice. Ovde imamo osumnjičene ljude za ubistvo deteta, ali nemamo telo. Danas je novo saslušanje Jankovića, a policija to radi i tužilac onda kada se nema ništa, da još jednom ispitaju. Ovaj slučaj je u ovom trenutku zacementiran u stanju u kojem se nalazi.

Kako je naveo, nađena je dlaka kao dokaz, ali iz nje teško da može nešto da se sazna.

- Nađena dlaka, kako su nam rekli eksperti, nema koren, i na osnovu nje veoma teško će se ustanoviti bilo šta. U ovom trenutku nemamo ništa konkretno o ovom slučaju. Tužilac će sudu morati da ponudi dve stvari: policijski izveštaj i izjavu koju je Janković dao. Sud mora da ima pred sobom sve izjave i posle toga će odlučiti kako smatra da treba. Ovaj slučaj podseća na neke starije slučajeve. Policija je vodila istragu veoma kvalitetno i stručno, ali javnost je počela da vodi slučaj. Ne bih voleo da sam na mestu tužioca - zaključio je Boža Spasić.

Ostavite komentar