Vesti > Hronika

GOTOVA OBDUKCIJA PORODILJE IZ VLASOTINCA! Preminula DVA dana nakon POROĐAJA, evo šta je UZROK!

Iza sebe je ostavila supruga i sina

Izvor: K1info/informer.rs

Autor: Ognjen Nestorović

05/03/2024 > 19:51

podeli vest:

GOTOVA OBDUKCIJA PORODILJE IZ VLASOTINCA! Preminula DVA dana nakon POROĐAJA, evo šta je UZROK!
Foto: Facebook


Preminula porodilja sahranjena je 2. marta na groblju u Vlasotincu. Iza sebe je ostavila supruga i sina

Smrt porodilje D.L. (31) iz Vlasotinca koja je 29. februara preminula u niškom Univerzitetskom kliničkom centru dan nakon što joj je u Opštoj bolnici u Leskovcu urađen carski rez, nastupila je usled disemenovane intravaskularne koagulacije - pokazala je obdukcija urađena u niškom Zavodu za sudsku medicinu.

Radi se o poremećaju hemostaze (proces koji štiti organizam od preteranog krvarenja) koji se ispoljava mnogobrojnim trombozama u malim krvnim sudovima a klinički se manifestuje kao teško, blago ili subkliničko krvarenje.

"Obdukcija je potvrdila ono na šta su lekari koji su lečili porodilju sumnjali, da se radi o disemenovanoj intravaskularnoj koagulaciji. To je redak poremećaj ali kada se razvije u tom stepenu, kao što je ovde slučaj, nema pomoći. Posledica DIK -a je potpuno trošenje faktora koagulacije neophodnih za zgrušavanje krvi a sledi krvarenje u svim organima. U konkretnom slučaju bilo je krvarenja i u vratu porodilje gde je bila ubodena radi davanja terapije, u materici i u području hirurškog reza. Krvarenje na tom mestu nije posledica lošeg ušivanja več tog poremećaja koji se razvio", navode naši sagovornici upoznati sa ovim slučajem.

Niški Univerzitetski klinički centar oglasio se saopštenjem odmah nakon smrti porodilje.

"Pacijentkinja D.L. je iz Opšte bolnice Leskovac primljena dana 28.02.2024. u 15.34 sati na Kliniku za ginekologiju nakon prethodno urađenog carskog reza u Opštoj bolnici u Leskovcu zbog sumnje na krvarenje u trbuhu. Pacijentkinja je na prijemu bila u izuzetno teškom opštem stanju. Nakon kliničkog i ultrazvučnog pregleda prebačena u jedinicu intenzivne nege Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Pristupljeno je laboratorijskoj obradi, reanimaciji i pripremi za hitan hirurški zahvat. Uprkos hitnoj operaciji i naporima dežurne ekipe ginekologa i anesteziolog, a pacijentkinja je egzitirala 29. februara u 6.50 sati", saopštila je ova zdravstvena ustanova.

Ostavite komentar