Vesti > Hronika

Majka Ane UBIJENE U RIBNIKARU rastužila sve: Braća i sestre te dece su HEROJI! Ove reči KECMANOVIĆA nas najviše POGAĐAJU

Ninela je istakla da je roditeljima stradalih u važno da suđenje bude javno, a to što je zatvoreno za javnost ide u korist Kecmanovića

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Kristina Jokić

26/02/2024 > 12:06

podeli vest:

Majka Ane UBIJENE U RIBNIKARU rastužila sve: Braća i sestre te dece su HEROJI! Ove reči KECMANOVIĆA nas najviše POGAĐAJU
Foto: Tanjug/Sava Radovanović/Youtube Printscreen/Prva


Ninela Radičević, majka Ane Božović, ubijene u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 3. maja prošle godine, navela je da je istupanje advokata porodice dečaka-ubice, Kecmanović, o vrednosti imovine koju ova porodica poseduje sramno i neukusno.

Kako je istakla, sve porodice žrtava najviše boli to što se porodica protiv koje se vodi postupak izjasnila kao da nije kriva. Ninela Radičević navela je da to što je suđenje u krivičnom postupku zatvoreno za javnost ide na ruku porodici Kecmanović.

- Što se tiče sudskog procesa gde mi tužimo porodicu Kecmanović tu ide sve kako treba. Svedočili su i starije braće i sestre. Imali su potrebu da se i njihov glas čuje. To su za mene heroji! Da deca od 16, 17 godina izađu pred sudiju i pričaju o svojim najdubljim emocijama. To su deca koja su od tog momenta postali veliki ljudi. U jednom momentu naterana su da odrastu - kaže majka ubijene devojčice.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

 

Navodi da je parnični postupak za pucnjavu u OŠ "Vladislav Ribnikar" zatvoren za javnost samo u onom delu gde su braća i sestre svedočili i dodaje da je ona saglasna sa tim. Kako je istakla, kada su ostala suđenja roditeljima dečaka ubice u pitanju, o njima će se svakako pisati i svima je u interesu da informacije budu tačno prenesene.

- Krivični postupak koje vodi Više javno tužilaštvo je zatvoreno za javnost. Nama znači da to bude javno, mi nemamo šta da krijemo. Ako je proces zatvoren, to ide na ruku odbrani da pušta informacije onako kako želi. Naši punomoćnici neće moći da odgovore na to. Kada je suđenje transparentno onda nema mesta za nagađanja. Porodicama žrtava nikako ne ide na ruku. Meni se čini da to optuženima ide na ruku - kaže Radičević.

Prema njenim rečima, za samo ubistvo niko neće odgovarati.

- Vi sada imate situaciju da niko ne odgovara za masovno ubistvo, a imate roditelje koji kažu da nisu krivi - objašnjava Ninela Radičević.

Ona dodaje da sve porodice boli to što je porodica Kecmanović izjavila da se ne oseća krivim i odgovornim za činjenje njihovog deteta.

O vrednosti imovine

Majka ubijene Ane Božović osvrnula se i na činjenicu da je majka dečaka ubice pokušala da prebaci svoju imovinu na treću osobu, ističući da je to bio znak da nešto krije.

- Onda kada čujete reči njihovih branilaca, evo jedna od poslednjih priča je o tome kolika je njihova vrednost imovine i kako oni neće moći da sve te sudske procese finansijski izdrže. I kako je sve ovo besmisleno, parafrazirajći, trošenje novca, jer svaki taj izlazak na sud košta negde oko 30 hiljada evra?! Mene zanima kako se došlo do te cifre? Ja moram da podsetim da je Miljana Kecmanović pokušala da neposredno posle trećeg maja prebaci imovinu na druga lica kako ne bi mogla da se zamrzne ta imovina, kao što se i desilo - navela je ona.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

 

Majka ubijene devojčice rekla je i da je samo pominjanje imovine i količine novca njoj neukusno.

- Meni se čini da je to malo skretanje pažnje javnosti na to. Ja samo moram da objasnim jednu stvar. Mi ne tužimo porodicu Kecmanović da bi naplatili svoju bol, naša bol nema cenu. Tako da sve te priče, strašnih komentara da mi sad kao razmišljamo o novcu, evo ja kažem: "Budi u mojoj koži pola sata pa da vidimo da li ćeš ti uopšte misli o novcu pasti na pamet". Potpuno je besmisleno i sramno što je advokatica uopšte pominjala novac u svemu tome i ne znam ni šta je bila poenta. Evo, meni je jako žao što porodica Kecmanović sve pare daje na advokata. Pa neka nađu, ne znam kako to ide, po službenoj dužnosti advokata koji će da ih brani, sigurna sam da je i to moguće. Mislim, stvarno je sramotno pričati o tome - rekla je mama ubijene Ane Božović.

Zgrada u kojoj je ubijeno 10 duša više ne može biti škola

- Mi ćemo raditi na formiranju multiudisicplinarnog tima, puno vremena smo utrošili na formiranju tog tima da se uradi projektni zadatak za idejno rešenje. Treći maj je za dva meseca i radi se na idejnom rešenju za obeležavanje trećeg maja - kaže majka ubijene devojčice.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Na inicijativu Viktimološkog društva pokrenuta je inicijativa da 3. maj postane Dan sećanja na sve nevine žrtve. Majka ubijene devojčice kaže da je to veoma važna inicijativa.

- Mislim da je jako važno, kao majci žrtve meni treba samo mir. Sve ovo vas samo dodatno traumatizuje. Treći maj ne sme da se zaboravi i donošenje takve odluke da treći maj bude dan žrtava uopšte, meni to daje nadu - kaže Radičević za "Nova TV".

Podsetimo, Marina Ivelja, advokatica porodice dečaka ubice iz OŠ "Vladislav Ribnikar" izjavila je nakon jednog od prethodnih ročišta da je imovina porodice procenjena na 598.500 evra, te je tražila da se parnični postupak po tužbama porodica žrtava obustavi do okončanja krivičnog. 

Ostavite komentar